Πολιτισμός

Στις 4-5 Ιουνίου «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές»

Η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση της διεύθυνσης μουσείων του υπουργείου πολιτισμού, παιδείας και θρησκευμάτων «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2015» με την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων που στοχεύουν στην προβολή του πολιτιστικού «τοπίου» του νομού Κιλκίς με την συνεργασία και άλλων φορέων και την συμμετοχή του κοινού, μαθητών και ενηλίκων:

– Την Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015 με ώρα εκκίνησης 9.00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες διαδρομές που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες ε΄ και στ΄ τάξης δημοτικού, οι οποίες θα μετακινηθούν με λεωφορείο ταξιδιωτικού πρακτορείου.

Η πρώτη διαδρομή έχει ως αφετηρία το σπήλαιο λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς με ξενάγηση από τον φύλακα του σπηλαίου Βασίλη Μακρίδη, ενδιάμεσο σταθμό τον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού, με θεματική περιήγηση από τους αρχαιολόγους της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς Αναστάσιο Κεραμάρη και Μαρία Φαρμάκη και κατάληξη στον βαλκανικό βοτανικό κήπο Κρουσίων, με εκπαιδευτική δράση.

Η δεύτερη διαδρομή έχει ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο Ευρώπου, με θεματική περιήγηση από την Θωμαή Σαββοπούλου και με την συμμετοχή του κ. Σταμάτη Χατζητουλούση, αρχαιολόγων της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς, ενδιάμεσο σταθμό με ξενάγηση το μουσείο φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης και κατάληξη στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Αϊδαρίνη, στην Γουμένισσα.
Ευρωπός
Σημειώνεται ότι οι δύο διαδρομές θα πραγματοποιηθούν με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τους πενήντα άτομα και έναντι μικρού αντιτίμου που θα καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης με λεωφορείο, καθώς και επίσκεψης – ξενάγησης στο μουσείο φυσικής Ιστορίας και στον βαλκανικό βοτανικό κήπο Κρουσίων. Επίσης, οι συμμετέχοντες μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό και καπέλλο και να φορούν μακριά παντελόνια.

– Την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η δράση με τίτλο «Η απεικόνιση του τοπίου στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική», την οποία σχεδίασαν και θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι Μαγδαληνή Παρχαρίδου, Νίκος Παζαράς και Αθηνά Τοκμακίδου.
Η δράση περιλαμβάνει ξενάγηση σχολικών ομάδων (ε΄ και στ΄ τάξη Δημοτικού) στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου λόγου Κιλκίς, στις 11 π.μ., με επίκεντρο την τυπολογία του χριστιανικού ναού, την ιστορία του ναού του Αγίου Γεωργίου και ιδίως τον τρόπο απεικόνισης του φυσικού τοπίου στις παραστάσεις του ναού (δεύτερο ήμισυ 19ου αιώνα).
Παλατιανό
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει εκπαιδευτική δραστηριότητα με τη συμμετοχή των ίδιων μαθητών στο αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς στις 12 το μεσημέρι. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν πίνακες με πα¬ραστάσεις φυσικού τοπίου, μικτής τεχνικής (ζωγραφική και κολάζ). Η δράση θα πλαισιωθεί από την προβολή εικόνων με θέμα «Η απεικόνιση του φυσικού τοπίου στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της εφορείας (Σταμάτης Χατζητουλούσης, Μαγδαληνή Παρχαρίδου), στα τηλέφωνα 2310801402 και 2310801428 από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9-11 π.μ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]