Κοινωνία

Ημερίδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον διαβήτη σε μαθητές Γυμνασίων

Αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων για την ασθένεια του διαβήτη ο Δήμος Κιλκίς διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα τη Δευτέρα 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, κλήθηκαν και συμμετείχαν οι μαθητές των Γυμνασίων της πόλης και παρακολούθησαν με προσοχή την ομιλία της παιδιάτρου της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Αναστασίας Γαβριηλίδου, επικεντρωμένη στα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής.

Η ομιλήτρια περιέγραψε την ασθένεια του διαβήτη ως μια διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων με βασική παρενέργεια την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και με κύρια συμπτώματα την πολιουρία την πολυδιψία την απώλεια βάρους την πρόκληση κούρασης, υπνηλίας, κοιλιακού άλγους και εμετού. Η κληρονομικότητα και η παιδική παχυσαρκία είναι παράγοντες που συσχετίζονται με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.

Πέρα από τη συνιστώμενη θεραπευτική αγωγή η κυρία Γαβριηλίδου στάθηκε στην υγιεινή διατροφή, στην σωματική άσκηση και στην αποφυγή επιβαρύνσεων για τον οργανισμό του πάσχοντα από διαβήτη με κάπνισμα και περιττά κιλά.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Διά Βίου Μάθησης Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Γιάννης Ανδρίτσος.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν οι διαβητικοί, ο Δήμος Κιλκίς εναρμονίστηκε με τη συμβολική κίνηση της ΚΕΔΕ ‘’Η ώρα του διαβήτη’’ και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για την εξοικονόμηση ενέργειας φωταγώγησε από τις 20:00 έως τις 21:00 το Δημαρχείο Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη – ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Κιλκίς

Προβληματισμοί

Απόγευμα ενός Σαββάτου, προτελευταία αγωνιστική ημέρα κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς. Η ουραγός της κατάταξης αντιμετωπίζει […]