Αγροτικά

Ημερίδα ανάδειξης της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών

«Ανοιχτή» πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η «Γκρηνπης» και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) για συμμετοχή στην κοινή ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά λούπινα: Μια καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν για την Κυριακή 26.4.15, στον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Δορκάδας Θεσσαλονίκης (εκατό μέτρα μετά την διασταύρωση Μαυρορράχης), με ώρα έναρξης 10 το πρωί.

Η ημερίδα για τα κτηνοτροφικά λουπίνα απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του κτηνοτροφικού λούπινου, αλλά και των υπόλοιπων κτηνοτροφικών φυτών. Το λούπινο, το κουκκί, το ρεβίθι και το μπιζέλι είναι εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία(1).
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι(2) που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθεί εγχειρίδιο καλλιέργειας κτηνοτροφικού λούπινου.
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας της «Γκρηνπης» για βιώσιμη γεωργία και εντάσσεται στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά”, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»(3).
Αναφερόμενη στην εκδήλωση η υπεύθυνη της εκστρατείας της «Γκρηνπης» γιά την βιώσιμη γεωργία Ελένη Δανάλη, τόνισε τα εξής:
«Για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα, θα πρέπει ο αγροτικός κλάδος να στραφεί στη βιώσιμη γεωργία χωρίς εξαρτήσεις από μεταλλαγμένα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Η στροφή αυτή θα ωφελήσει την εθνική οικονομία και τους καταναλωτές. Για να τα καταφέρουμε όμως πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί: παραγωγοί, επιστήμονες και πολίτες. Αυτό έχει στόχο η ημερίδα που διοργανώνουμε».
Εξ άλλου, ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Θοδωρής Βασιλόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να παράγει ποιοτικές και ασφαλείς πρώτες ύλες για ζωοτροφές, εντούτοις η παραγωγή εξακολουθεί να στηρίζεται σήμερα σε εισαγωγές πρώτων υλών που κοστίζουν πολύ περισσότερο, επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό των αγροτών, αλλά και την εθνική οικονομία. Αποτελεί πλέον μονόδρομο η καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών, η οποία μπορεί να υποκαταστήσει όλες τις μεταλλαγμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στη γεωργία όπως τη σόγια. Η χρήση ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών, αλλά και η στήριξη των ντόπιων ποικιλιών που εγγυάται την υγιεινή και ασφαλή τροφή, εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της γεωργίας μας προστατεύοντας παράλληλα το έδαφος και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη».
Περισσότερες πληροφορίες γιά την εκδήλωση παρέχονται από την κ. Δανάλη στα τηλέφωνα: 210 3806374 & 5, 6984617026
1. Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα των κτηνοτροφικών φυτών: http://greenpeacegreece.org/projects/2015_SustAgri/kouki/10-logoi.html
2. Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα των γεωπόνων συνεργατών που θα συμμετάσχουν στην ημερίδα ως κεντρικοί ομιλητές: www.realfarm.gr
3. Η «Γκρηνπης» αποτυπώνει σε ηλεκτρονικό χάρτη ο οποίος διαρκώς ανανεώνεται, τις καλλιέργειες ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών www.fitepse-ti-lisi.org

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]