Γενικά

Το Κιλκίς συμμετέχει στην σημερινή Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας

Η 20η Μαρτίου είναι μια ημέρα εορτής αφιερωμένη στην γαλλική γλώσσα, η οποία ενώνει περισσότερα από 220 εκατομμύρια ομιλητές ανά τον κόσμο και περίπου 900 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στα 77 κράτη-μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ – OIF).
Η ημέρα αυτή επελέγη εις ανάμνησιν της υπογραφής στις 20 Μαρτίου 1970 στον Νίγηρα της ιδρυτικής Συνθήκης του Διακυβερνητικού Γραφείου Γαλλοφωνίας, κύριου φορέα της Δ.Ο.Γ Γαλλοφωνίας. Το 1977, στην Σύνοδο στο Ανόι, το γραφείο πολιτιστικής και τεχνικής συνεργασίας αποκτά πολιτικό προσανατολισμό και μετονομάζεται σε Διακυβερνητικό Γραφείο Γαλλοφωνίας. Η 20η Μαρτίου επελέγη ως διεθνής ημέρα γαλλοφωνίας το 1998.
Η Ελλάδα είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας από το 2004, κατέχοντας μείζονα θέση στους κόλπους της οργάνωσης, η οποία αποτελεί μια γλωσσολογική κοινότητα ανθρώπων που «μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα».
Όπως κάθε χρόνο, η διεθνής ημέρα ηαλλοφωνίας περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα από 19 Μαρτίου έως 28 Μαρτίου.
Γιατί λέμε ΝΑΙ στην γαλλοφωνία;
Οι λόγοι ένταξης της Ελλάδας στην γαλλοφωνία είναι κυρίως πολιτικοί, καθώς βασικές αρχές της είναι:
Η εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της δημοκρατίας
Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών
Η προσέγγιση των λαών μέσω της αλληλογνωριμίας και αλληλοσεβασμού
Η ενίσχυση της μεταξύ τους αλληλεγγύης μέσω δράσεων πολυμερούς συνεργασίας
Η στήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης
Ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών, των γλωσσών και των πολιτισμών τους
Η γαλλική γλώσσα ανήκει στις κύριες γλώσσες επικοινωνίας του πλανήτη, ομιλείται σε όλες τις ηπείρους, με 220 εκατομμύρια ομιλητές παγκοσμίως.
Η γαλλική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα των όλων των διεθνών οργανισμών
Η μια από τις δύο γλώσσες εργασίας των Ηνωμένων Εθνών
Η επίσημη και βασική γλώσσα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η μία από τις δύο επίσημες γλώσσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Η μόνη επίσημη παγκόσμια γλώσσα των ταχυδρομικών υπηρεσιών
Η κύρια γλώσσα της Αφρικανικής Ένωσης
Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδρεύουν σε γαλλόφωνες πόλεις (Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο)
Η γαλλική είναι γλώσσα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, όπως αποδεικνύεται και από την ισχυρή παρουσία της στον κόσμο του Διαδικτύου.
Η γαλλική «κουβαλάει» μια ολόκληρη κουλτούρα που βάση της είναι ο ελληνικός πολιτισμός!

Συμμετοχή
Στη φετινή διοργάνωση, ο σύλλογος «Φίλων ελληνοφωνίας και γαλλοφωνίας» του Κιλκίς, προτείνει σε μαθητές από 10 μέχρι 17 ετών να γράψουν ένα ελεύθερο μικρό κείμενο (μύθος, παραμύθι, ανέκδοτο, ιστοριούλα, ποίημα, κλπ) 10-15 σειρών, προσωπικής έμπνευσης, αρκεί να χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω δέκα λέξεις που προέρχονται από άλλες γλώσσες, αλλά είναι στο γαλλικό λεξιλόγιο και οι οποίες είναι: 1) Alcool (arabe), 2) bifteck (anglais), 3) boulevard (nedérlandais), 4) carotte (grec), 5) fauteuil (allemand), 6) guitare (grec), 7) pause (grec), 8) pergola (italien), 9) tulipe (turc), 10) vanille (espagnol) ! Το γραπτό θα σταλεί ηλεκτρονικά, το αργότερο έως και την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο e-mail ([email protected]) του συλλόγου! Τα ονόματα των νικητών (ένας από την πρωτοβάθμια και ένας από την δευτεροβάθμια) θα ανακοινωθούν στον τοπικό Τύπο, μαζί με το δώρο-έκπληξη που θα συνοδεύει τον κάθε νικητή!
Για λοιπές δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην Θεσσαλονίκη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Γαλλικού ινστιτούτου www.ift.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα