Ελλάδα

Οι συνέπειες της υπόθεσης Χειμάρα για την κυβέρνηση – Όλο το παρασκήνιο

Δεύτερος βουλευτής τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, μετά τον Ανδρέα Πάτση.

Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Θέμη Χειμάρα, με τον βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ να ανακοινώνει την παραίτησή του από βουλευτής, «διευκολύνοντας» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Χειμάρας γνωστοποίησε την παραίτησή του μέσω επιστολής προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. «Το ασυμβίβαστο που αναδείχθηκε και παρά το γεγονός πως από τα στοιχεία δεν προκύπτει αύξηση των πωλήσεων, με μία ακούσια παράλειψή μου έγινε η αιτία να φέρω σε δύσκολη θέση το κόμμα που υπηρετώ. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και παραδίδω την έδρα», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή του Θέμη Χειμάρα.

Η επιστολή παραίτησης του Χειμάρα

Στις εκλογές του 2019, οι πολίτες της Φθιώτιδας μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Βουλευτή, για να εργαστώ για τον τόπο μου, να υπηρετήσω την χώρα μου και να ενισχύσω την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που υπηρετώ από μικρό παιδί, για την δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας.

Το ασυμβίβαστο που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με την επιχειρηματική μου δραστηριότητα και παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία που έχω προσκομίσει δεν προκύπτει αύξηση των πωλήσεων κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας, εγείρει ζητήματα. Αναγνωρίζοντας πως μια ακούσια παράλειψή μου, έγινε η αιτία για να φέρω σε δύσκολη θέση το κόμμα που υπηρετώ και τους ανθρώπους που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί και δηλώνω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα, παραδίδοντας την έδρα στη Νέα Δημοκρατία, όπως οφείλω.

Δεν θα επέτρεπα ποτέ, ένα τέτοιο ζήτημα που με αφορά, να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, προκειμένου να πληγούν οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη, που με πίστη υπηρετεί η Κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου για την στήριξη και την εμπιστοσύνη και ζητώ συγνώμη από όσους άθελά μου στενοχώρησα. Δηλώνω ότι παραμένω στην πρώτη γραμμή της μάχης με την Νέα Δημοκρατία, δίπλα στον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Ελλάδα που μας αξίζει, για μια Φθιώτιδα ισχυρή.

Οι συνέπειες της υπόθεσης Χειμάρα για την κυβέρνηση – Όλο το παρασκήνιο

Το τελευταίο που ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια νέα υπόθεση τύπου Πάτση η οποία κατά γενική ομολογία και βάση των δημοσκοπήσεων έκανε πολύ κακό στο κυβερνών κόμμα.

Γι αυτό άλλωστε και όλο το τελευταίο διάστημα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού «σφύριζαν αδιάφορα» στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση Χειμάρα ελπίζοντας ότι θα κοπάσει ο θόρυβος.

Τελικά, ο Θέμης Χειμάρας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, καθώς κρίθηκε ότι κάθε μέρα που περνάει το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ βράζει, ενώ πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για καθυστέρηση της αντιμετώπισης του θέματος παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι το θέμα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την πρώτη στιγμή.

Ένα από τα στελέχη που επέμενε στην διαγραφή του βουλευτή Φθιώτιδας πριν η υπόθεση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ήταν ο Γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν το γεγονός ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο εμφανίζεται και δεύτερος βουλευτής να πλουτίζει μέσα από απευθείας αναθέσεις από το δημόσιο, εκφράζοντας τον φόβο ότι όλο το σκηνικό μπορεί να  επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει στην κοινωνία γύρω από αυτά τα θέματα.

Πάντως μέχρι την Τρίτη το βράδυ κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονταν να παρακολουθούν από απόσταση τα γεγονότα επιμένοντας ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό.

Αργά το βράδυ ωστόσο έφτασαν πληροφορίες στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν και άλλα στοιχεία για τον Θέμη Χειμάρα τα οποία θα ενέπλεκαν και άλλα πρόσωπα, ενώ θα έδιναν την εντύπωση μιας οργανωμένης κομπίνας.

Έτσι, νωρίς χθες το πρωί ο πρώην βουλευτής της ΝΔ δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γ. Μπουγά ο οποίος του είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί αλλιώς, ο πρωθυπουργός μέσα στην ημέρα θα τον διέγραφε από την ΚΟ της ΝΔ.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Θέμης Χειμάρας αντιστάθηκε και διαπραγματεύθηκε το πολιτικό του μέλλον. Γι αυτό άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο παραιτηθείς βουλευτής να είναι ξανά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ αν και η Πειραιως το διαψεύδει.

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η υπόθεση Χειμάρα ήταν γνωστή από το 2020. Αναφέρονται μάλιστα σε ένα τηλεφώνημα που είχε κάνει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη όταν ο τελευταίος ως τομεάρχης διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να αποκαλύψει την υπόθεση.

Στο τηλεφώνημα αυτό ο Θέμης Χειμάρας είχε διαβεβαιώσει τον Παύλο Πολάκη ότι πρόκειται για λάθος των συνεργατών του το οποίο δεν θα ξαναγίνει. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον πίστεψε, συνέχισε όμως να παρακολουθεί τη δράση του βουλευτή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο τομέας διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για δύο υποθέσεις.

Καταρχάς  μιλούν για τις 400.000 ευρώ που πήρε η εταιρεία του «Θέμης Χειμάρας & ΣΙΑ Ε.Ε.» για απευθείας αναθέσεις από το δημόσιο  – για γραφική ύλη, φωτοτυπίες κ.λπ. σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης –  και από την οποία αποχώρησε την περασμένη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.

Όπως λένε ακόμα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην βουλευτής ισχυρίστηκε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας το 2020 κατά 49.500 ευρώ καλύφθηκε από «δηλωθέντα εισοδήματα», ενώ σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Όμως θέμα υπάρχει και με τη δεύτερη εταιρεία του κ. Χειμάρα την «Smarts IKE» που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε 900.000 επί ΝΔ,  και για την οποία ο Θέμης Χειμάρας υποστήριξε ότι αποχώρησε πριν γίνει βουλευτής. «Η αποχώρησή μου, έναντι τιμήματος 65.847€, έχει συμπεριληφθεί στη δήλωση πόθεν έσχες του 2020», είχε πει χαρακτηριστικά.

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι έχουν αποδείξεις ότι η εταιρεία μεταβιβάστηκε εικονικά και μάλιστα αναφέρουν ότι επισήμως ως διαχειρίστρια εμφανίζεται μία κυρία η οποία διατηρεί μαγαζί με τυρόπιτες και λουκανικόπιτες στην Λαμία.

Η μεταβίβαση έγινε με ιδιωτικό συμφωνητικό και «δεν απαιτείται η κατάθεση του ποσού αυτού στον λογαριασμό μου, αφού δεν πρόκειται για αύξηση ή μείωση του εταιρικού κεφαλαίου της επιχείρησης, αλλά για μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων» ανέφερε για το θέμα ο πρώην βουλευτής της ΝΔ.

Πηγή: : topontiki

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η διαφορά… στο πατρώνυμο

Aνάμεσα σε αυτά, που προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από πλευράς […]

“Μιλούσε”… το ήθος του!

“Στην μουσική, αρχής γενομένης από την βυζαντινή, με “μύησε” από μικρό παιδί ο εξαίρετος ψάλτης, που είχαμε στο χωριό, Θοδωρής […]