Πολιτισμός

Η πιο αναπάντεχη κωμωδία του καλοκαιριού από την Τέχνη Κιλκίς

Η παράσταση; «ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΖΕΥΣ» μετά μουσικής και χορού.

Ο συγγραφέας; Νίκος Τσιφόρος

Ο μουσικός; Γιάννης Λαζαρίδης

Η ερμηνεύτρια; Μαρία Κιορπελίδου

Η σκηνοθέτιδα; Ελένη Λιαρετίδου

Οι χορευτές; Άννα Αρκούδη, Άννα-Μαρία Παναγιωτίδου,  Στέλλα Τσολακίδου, Χαρούλα Χρυσουλίδου,

Οι ηθοποιοί; Γιάννης Αθαναδιάδης, Έλενα Ιωαννίδου, Σοφία Κεσίδου, Ελένη Λιαρετίδου, Βασίλης Τσερτσίδης.

Σε μια μικρή παρέα της Τέχνης ξεκίνησε η ιδέα «να κάνουμε μια μικρή κωμωδία, μια σάτιρα, να γελάσουμε από καρδιάς μέσα στα μαύρα που μας ζώνουν, χωρίς να τα υποτιμούμε στο ελάχιστο, χωρίς να κρυβόμαστε απ’ αυτά… κάτι όχι «βαρύ» αλλά και με άποψη, με αισθητική…»

Και η παρέα μεγάλωσε: ένας μουσικός, μια τραγουδίστρια, τέσσερις χορεύτριες, πέντε ερασιτέχνες ηθοποιοί, μέλη, φίλοι, συνεργάτες της Τέχνης Κιλκίς, της Τέχνης μας…

Ο Ν. Τσιφόρος μάς έδωσε τον λόγο μέσα από την «Ελληνική μυθολογία» του,ο λόγος εμπλουτίστηκε με δραματοποίηση, η μουσική και ο χορός ολοκλήρωσαν το εγχείρημα.

«Δον Χουάν Ζεύς» λοιπόν. Γιατί; Γιατί όχι;

Ο έρωτας, η ισχύς, η εξουσία, ο ανταγωνισμός, η αδικία, η αδυναμία, ο συμβιβασμός … πάθη, δυνάμεις, κοσμοθεωρίες, συμπεριφορές: τι άλλαξε στον άνθρωπο και στον κόσμο από εκείνη τη μακρινή αρχαιότητα; Κι αν επιλέξαμε να μιλήσουμε γι’ αυτά με λόγο αστείο, είναι γιατί χρειαζόμαστε το γέλιο που -έστω προσωρινά-ανακουφίζει χωρίς να «κοιμίζει», χρειαζόμαστε τη σάτιρα που υπενθυμίζει τα βασικά, τα άξια της ζωής μας και τα ανάξια…

Στην παρέα μας λοιπόν σας καλούμε όλες και όλους να μοιραστούμε όσα μπορεί ο λόγος, η μουσική και ο χορός να μας προσφέρει, να ακουμπήσουμε την ψυχή και τις αισθήσεις μας στη φιλόξενη για όλους τους ανθρώπους, δροσερή και συνάμα ζεστή  αγκαλιά της Τέχνης, στο Στέκι μας στο Μεταλλικό.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, στις 8.30 το βράδυ, στο Στέκι της Τέχνης στο Μεταλλικό, ελάτε να απολαύσετε την πιο αναπάντεχη κωμωδία του καλοκαιριού! Μια παραγωγή βγαλμένη από τα σπλάχνα της πόλης και της Τέχνης για όλους εσάς!

Λίγα λόγια για το Νίκο Τσιφόρο

Ο Νίκος Τσιφόρος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους δημοσιογράφους, θεατρικούς συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες της Ελλάδας, την εποχή του παλιού καλού κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1912 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από τα 11 του χρόνια άρχισε να ασχολείται μανιωδώς με το γράψιμο και το 1928 έγραψε την πρώτη του επιθεώρηση. Από τότε μέχρι το τέλος της ζωής του μας άφησε χρυσή παρακαταθήκη πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 80 σενάρια. Το έργο του «Τελευταία Αποστολή» το 1949 έφτασε στις Κάννες υποψήφιο για βραβείο σεναρίου και σκηνοθεσίας. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε φαινόμενο για την εποχή του και όχι άδικα. Ο ευρηματικός τρόπος γραφής και το μοναδικό του χιούμορ κατάφερνε να δημιουργεί αυθεντικά κείμενα και να σατιρίζει τα κακώς κείμενα της αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής.

Η γλώσσα μόρτικη, αλλά ως τζέντλεμαν, δίνει και γλωσσάρι, για να μπορείς να τη διαβάσεις. Ηθογράφος που φέρθηκε στον “υπόκοσμο” της Αθήνας με τρόπο ντόμπρο και μ’ αγνή συμπάθεια, αποδεικνύοντας πως η αργκό μπορεί να γίνει κείμενο κι ότι το χιούμορ γίνεται καλή λογοτεχνία.

Μεταξύ άλλων υπέγραψε την “Ωραία των Αθηνών”, το “Θησαυρό του Μακαρίτη”, τους “Τρεις Ντετέκτιβ”, το “Ποντικάκι”, “Άνθρωποι κι Ανθρωπάκια”, τα “Παιδιά της Πιάτσας”, «Ελληνική μυθολογία», «Η Πινακοθήκη των ηλιθίων», «Σταυροφορίες», «Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα» και  τον ένα και μοναδικό πραγματικό Έλληνα Τζέιμς Μποντ, το “Μίλωνα Φιρίκη”.

Τιμή εισόδου πέντε (5) ευρώ. Παρακαλούμε να τηρήσετε την ώρα προσέλευσης εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των εισιτηρίων και της τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας λόγω covid 19.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων και την αποφυγή της διασποράς του covid 19.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα

Συγχαρητήριο του «Μαχητή»

Το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» συγχαίρει θερμά την Χριστίνα Ζώτου από τον Καμπάνη: -Για τις άριστες κύριες και μεταπτυχιακές σπουδές […]