Ελλάδα

Η Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Αναστασία Κοτανίδου υπηρεσιακή υπουργός Υγείας

Ένα εμβληματικό πρόσωπο της δημόσιας υγείας, η οποία διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στη διάρκεια της πανδημίας του SARS CoV-2, επιλέχθηκε ως υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, στο διάστημα ενός μήνα έως ότου πραγματοποιηθούν οι δεύτερες εκλογές, στις 25 Ιουνίου 2023.

Πρόκειται για την Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Ευαγγελισμού, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Στιβαρή και ψύχραιμη η κυρία Κοτανίδου, έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της πανδημίας, τότε που όλες οι ΜΕΘ της χώρας ήταν κατειλημμένες από ασθενείς με κορωνοϊό, με τους γιατρούς και νοσηλευτές να βρίσκονται διαρκώς στο προσκεφάλι τους, αφού οι συγγενείς δεν μπορούσαν να τους δουν και αντιμέτωπη με έναν πρωτόγνωρο και πολύ επικίνδυνο ιό.

Μάλιστα η κυρία Κοτανίδου λόγω του θεσμικού της ρόλου- ως πρόεδρος τότε όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας- ενημέρωνε διαρκώς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ηγεσία του υπουργείου υγείας αλλά και τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, αφού ήταν από τα πλέον ενεργά μέλη της.

Φυσικά η νέα υπηρεσιακή υπουργός Υγείας δεν θα μπορέσει να νομοθετήσει- στο διάστημα του ενός μήνα που θα βρεθεί στο υπ. Υγείας- αφού η Βουλή είναι κλειστή, ωστόσο θα βρίσκεται σε εγρήγορση, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο έκτακτο και επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας. Και η αλήθεια είναι, ότι θα μπορέσει να το διαχειριστεί με άνεση, όσο περίπλοκο και εάν είναι.

Η Αναστασία Κοτανίδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας από γονείς με καταγωγή από το Χωρύγι, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα.
Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Την Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, και της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Το οργανωτικό και διοικητικό της έργο περιλαμβάνει τα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας Γ.Π. Λιβανός και Μ. Σίμου, Α’ ΚΕΘ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και το πειραματικό χειρουργείο του Γ.Π.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός».

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας θα γίνει αύριο Παρασκευή (26/5), στις 17:30, Αριστοτέλους 17, στο ισόγειο.

Περισσότερα

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε […]

Δείτε ακόμα

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ Α.Ε. και η ΔΙΒΙΠΕΚ Α.Ε. υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Επιχειρηματικό Πάρκο Κιλκίς

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου προχώρησαν την Τρίτη 30 Μάϊου 2023, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. […]