Αγροτικά

Η ενεργειακή κρίση «πείραξε» και τα τέλη άρδευσης στην Παιονία

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Η ενεργειακή κρίση, η οποία συνεχίζει να σοβεί, και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν άφησαν «ανέγγιχτες» σε ωρισμένες περιπτώσεις ούτε τις τιμές στα ανταποδοτικά τέλη δήμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση του δήμου Παιονίας γιά τα τέλη άρδευσης σε δύο παραποτάμιες του Αξιού περιοχές, η μία από τα Ρύζια μέχρι τον Αγιο Πέτρο και η άλλη στην περιοχή των Ευζώνων.

Με τις τιμές να αναπροσαρμόζονται γιά την χρήση δημοτικών αρδευτικών συστημάτων από τα έξι ευρώ την ώρα, που ίσχυε έως την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 31.3.22, στα επτάμισυ ευρώ.

Μία αύξηση, η οποία κρίθηκε αναγκαία, όπως τόνισε, και στην εν λόγω συνεδρίαση ο υπεύθυνος γιά θέματα αγροτικής πολιτικής Γιώργος Γεωργίτσαρος, «όχι μόνον διότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και διότι παράλληλα έχουν αυξηθεί και τα κόστη γιά την συντήρηση των δικτύων άρδευσης».

Υπενθυμίζεται, ότι το αρδευτικό σύστημα των Ευζώνων επαναλειτουργεί φέτος μετά από πολλά χρόνια απραξίας, με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες δύο παραγωγών στην ακριτική περιοχή με δενδρώσεις καλλιέργειες.

Αντιθέτως, σταθερές στα τέσσερα ευρώ ανά ώρα παρέμειναν τα ανταποδοτικά τέλη με βάση την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε δύο άλλες περιοχές του δήμου, στην ορεινή περιοχή των Λειβαδίων, όπου η χρήση ρεύματος στο υπάρχον αρδευτικό σύστημα είναι περιορισμένη, και στην περιοχή Χαμηλού – Ειδομένης, όπου η άρδευση πραγματοποιείται από σύστημα που δεν χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια αλλά είναι βαρυτικό.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα