Ελλάδα

Η χώρα των ζώντων και η χώρα των ασεβών

Άρθρο του καθηγητή φιλόλογου (ΜΑ Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ), προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού Κιλκίς, μέλους της επιτροπής Πολιτισμού στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δημήτριου Χ. Παυλακούδη, στη “ΜτΚ”

Στη Μονή της Χώρας βρέθηκα για πρώτη φορά το 2006 στα πλαίσια μίας σειράς εκπαιδευτικών εκδρομών που διοργάνωνε κάθε χρόνο ο καθηγητής μου στην ειδίκευση Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Βασίλειος Κατσαρός σε μία προσπάθειά του να μας μυήσει στην τοπογραφία των μνημείων και των χώρων που μελετούσαμε στα μαθήματά μας στο πανεπιστήμιο. Λίγο αργότερα επισκέφθηκα ξανά τη Μονή στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου στη Μεσαιωνική και Βυζαντινή Φιλολογία.

Ήταν η εποχή που η βιωματική μάθηση άρχισε να τυπώνεται στη ψυχή μου ως μία μέθοδος που μετατρέπει την ιστορία και το υλικό των κειμένων των ιστοριογράφων, από ενδιαφέρουσα ανάγνωση σε ζωντανή γνώση και εμπειρία. Ακόμη θυμάμαι τη διαδρομή που ακολουθούσες μέχρι να φτάσεις στα όρια των τειχών της κραταιάς Βασιλεύουσας έξω από τα οποία ήταν χτισμένη σε κοντινή βέβαια απόσταση η Μονή της Χώρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Περισσότερα

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε […]

Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]