Αγροτικά

Συνδυασμένη μέσω ΕΛΓΑ και κρατικής αρωγής η στήριξη πληγέντων δήμου Παιονίας από την πρόσφατη θεομηνία

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γιά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τους τρόπους, μέσω των οποίων θα μπορέσει η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν από την πρόσφατη καταστρεπτική θεομηνία σε περιοχές τριών όμορων δήμων Παιονίας, Χαλκηδόνας και Πέλλας ενημερώθηκαν από κυβερνητικό κλιμάκιο οι δήμαρχοι και παραγωγοί από τις εν λόγω περιοχές, κατά την διάρκεια σύσκεψης, που διοργάνωσε ο δήμος Παιονίας, και η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4.7.22 στο πρώην δημοτικό κατάστημα Ευρώπου.

Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο περιόδευσε και σε άλλες πληγείσες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος επί θεμάτων κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και την γενική γραμματέα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη και των ομολόγων του Χαλκηδόνας Σταύρου Αναγνωστοπούλου και Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, κυρίως παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από χαλαζόπτωση, τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου ενημέρωσαν τους παρευρεθέντες για τους τρόπους μέσω των οποίων, αφού πρώτα γίνει ακριβής οριοθέτηση των «ζωνών» καταστροφής, του είδους και του ύψους των ζημιών θα μπορέσει να δοθεί κρατική αρωγή στους πληγέντες, πέραν των όποιων αποζημιώσεων που αφορούν στον ΕΛΓΑ.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην κρατική αρωγή, που έχει υιοθετηθεί από κυβερνητικής πλευράς γιά την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων γιά ζημιές σε καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις, σε αντικατάσταση άλλων διαδικασιών κρατικών οικονομικών ενισχύσεων-ΠΣΕΑ, λόγω της παρατηρούμενης βραδυπορίας (δύο-πέντε ετών) απόδοσης ενισχύσεων σε δικαιούχους μέσω των εν λόγω διαδικασιών.

Μάλιστα, γιά τον σκοπό αυτό, όπως επισημάνθηκε, θα υπάρχει «δίαυλος» επικοινωνίας και συνεργασίας το αμέσως προσεχές διάστημα με τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς α’ και β’ βαθμού γιά την ταχύτερη απόδοση των ενισχύσεων, αλλά και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (μη καταβολή του 20%απο πλευράς πληγέντων, προκαταβολή και καταβολή στην συνέχεια της συνολικής αποζημίωσης έως τα τέλη Αυγούστου) όπως δεσμεύθηκε να εργασθεί ο κ. Λυκουρέντζος και να συνδράμει και η γενική γραμματεία του ΥΠΑΑΤ, του οποίου προΐσταται πολιτικώς ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε επισκεφθεί πριν από μερικά εικοσιτετράωρα τις πληγείσες περιοχές.

Ένα πλέγμα ενεργειών απαραιτήτων να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες απώλειες εισοδημάτων των πληγέντων, και μάλιστα σε μία συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ανατιμήσεων σε ενέργεια και προϊόντα για κάθε νοικοκυριό, πολλώ δε μάλλον για τα αγροτικά, τα οποία, όπως τονίσθηκε, από όλους θα πρέπει να συνεχίσουν την παραγωγή τους και στο μέλλον.

«Γρήγορη και δίκαιη αποκατάσταση»

Την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων από την θεομηνία, ζήτησε ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου 2022 την πληγείσα από τη πρόσφατη θεομηνία δημοτική ενότητα Ευρωπού.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούνταν από τον υπό τον υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, αρμόδιο σε θέματα κρατικής αρωγής & αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, την γενική γραμματέα του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο και τον Γ. Μπαλάσκα ως εκπρόσωπο του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχθηκε στο δημοτικό κατάστημα Ευρωπού ο δήμαρχος Παιονίας.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες επίσης οι δήμαρχοι Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος, οι αντιδήμαρχοι δήμου Παιονίας Γιώργος Δουλκερίδης και Γιώργος Γεωργίτσαρος, ο πρώην δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Στεργίδης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίου Πέτρου Γιώργος Παρασκευόπουλος, Τούμπας Πέτρος Αριατζής, Πολυπέτρου Τραϊανός Κιτσούκης και Μεσιάς Σοφία Κούρτη, αγρότες και συνδικαλιστές από όλες τις πληγείσες περιοχές και ο πρόεδρος και μέλη της ΔΕΕΠ Κιλκίς που συνόδευαν το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ο δήμαρχος παρέδωσε στον υπουργό υπόμνημα στο οποίο ανέφερε τα εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Αξιότιμε κύριε υπουργέ και μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, σας καλωσορίζουμε στην Παιονία κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την περιοχή μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρο το δυτικό τμήμα του δήμου και έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους των κατοίκων μας για την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης με την σημερινή σας παρουσία, που έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του ΥπΑΑΤ Γιώργου Γεωργαντά την επόμενη ημέρα των καταστροφών.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες περιοχές του δήμου που επλήγησαν έχουν υποστεί ολική καταστροφή καλλιεργειών θέλω εκ μέρους των κατοίκων και των παραγωγών του δήμου να επισημάνω τα έξης:

Σχετικά με τις αποζημιώσεις καλλιεργειών
Είναι επιτακτική ανάγκη οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών να δοθούν άμεσα και να ανέλθουν σε ύψος που να λαμβάνει υπόψη το υψηλό κόστος της φετινής παραγωγής που επηρεάστηκε από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα πορίσματα των καταστροφών θα πρέπει να βγουν γρήγορα και να ληφθούν υπόψη οι φετινές τιμές πώλησης που είναι πολύ υψηλότερες από τις περυσινές καθώς και οι συμφωνημένες τιμές για τις παραγωγές συμβολαιακής γεωργίας.

Καταστροφές σε αγροτικές – κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα
Υπάρχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν καθώς και μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός που υπέστησαν ζημίες. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους.

Ζημιές στον αστικό ιστό
Υπάρχουν κτίρια, ειδικά στον Άγιο Πέτρο που έχουν υποστεί ζημιές στις στέγες και στον περιβάλλοντα χώρο που χρήζουν αποκατάστασης.

Δημοτικές υποδομές
Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες φθορές και ο δήμος θα πρέπει να λάβει έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να τις αποκαταστήσει.

Με δεδομένο ότι οι πληγείσες περιοχές ευρίσκονται ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ επιλήφθηκαν άμεσα για τις αποζημιώσεις καλλιεργειών ο δήμος υπέβαλε στις 28/6/2022 αρ. πρ. 10351, αίτημα οριοθέτησης οικισμών για την θεομηνία προς την πολιτική προστασία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες να υποβάλλουν αίτηση συνδρομής.

Κύριε υπουργέ
Παρακαλώ για την αποκατάσταση των καταστροφών, να λάβετε υπόψη τα όσα σας ανέφερα εκ μέρους των κατοίκων του δήμου μας καθώς επίσης και όσα οι παραγωγοί και οι φορείς τους, έχουν επισημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Περισσότερα

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα