Αγροτικά

Συγχαρητήρια Μ.Κεφαλογιάννη στον Καπνικό Συνεταιρισμό Τούμπας

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τους εκπροσώπους του Καπνικού Συνεταιρισμού Τούμπας του νομού Κιλκίς και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός σημαντικού ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για το φυτό Στέβια.

Οι δύο φορείς μετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 2,9 εκ ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το 7ου Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο Go4Stevia.

Στόχος του προγράμματος ήταν η έγκριση της Στέβιας ως νέο τρόφιμο από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Στη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα συμμετείχαν φορείς από την Ελλάδα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία και τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιαστήκαν σε ειδική ημερίδα στις Βρυξέλλες.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης υποδέχθηκε τους Έλληνες εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και τους συνεχάρη γιατί σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας αποδεικνύουν ότι οι ερευνητικοί, επιστημονικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Πατρίδας μας είναι πρωτοπόροι στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα για τον Καπνικό Συνεταιρισμό Τούμπας το γεγονός ότι τόλμησε και κατάφερε να αντεπεξέλθει επιτυχώς σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων δείχνει το δρόμο και σε άλλους αγροτικούς συνεταιρισμούς να επενδύσουν στον τομέα της Καινοτομίας.

Η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει κρίσιμα χαρακτηριστικά όπως η συμμετοχή νέων αγροτών, ομάδων παραγωγών, καινοτομία στην καλλιέργεια και χρήση νέας τεχνολογίας, ανταγωνιστικότητα και καθετοποιημένη διαχείριση του προϊόντος.

Επιπρόσθετα, υπήρξε εκτενής συζήτηση με στελέχη της ΓΔ Γεωργίας της Ε.Επιτροπής για το στρατηγικό σχεδιασμό των πολιτικών για την χρηματοδότηση και προώθηση της Στέβιας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα