Πολιτική

Παρεμβάσεις Χρ.Γκουντενούδη γιά προσφυγικό


Στην πέμπτη ελληνογερμανική συνέλευση με τίτλο «Ο δήμος «γκρεμίζει» το «τείχος» της κρίσης» συμμετέσχε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης. Οι εργασίες της συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν από 4 έως και 6.11.15. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

«…Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους σε ένα διαδραστικό φόρουμ διαλόγου και να εξοικειωθούν με παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών μέσα από την ελληνογερμανική συνέλευση.

Ο δήμαρχος Παιονίας συμμετείχε σε μια σειρά συζητήσεων συνεργασίας που αφορούσαν την διαχείριση απορριμμάτων και τη δημιουργία ενός «πράσινου» δήμου, όπου παρουσιάστηκε το υπερσύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου Βερολίνου. Στη συνέχεια παρακολούθησε την ενημέρωση σχετικά με τις Νεοφυείς επιχειρήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και την προοδευτική ενεργειακή πολιτική.

Επίσης έλαβε μέρος και παρενέβη στη συζήτηση που αφορούσε το κρίσιμο πανευρωπαϊκό «προσφυγικό ζήτημα» με θέμα «Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο: Συμμετοχή και ενσωμάτωση μεταναστών».

Την αρχική τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, ο οποίας σε μεγάλο βαθμό εξέθεσε ενώπιον των Γερμανών ομολόγων την έκταση του προβλήματος αλλά και τη δυσμενή θέση των ελληνικών δήμων, οι οποίοι αν και υποχρηματοδοτούμενοι, ανταποκρίνονται και αντιμετωπίζουν ψύχραιμα το προσφυγικό.

Ο κ. Γκουντενούδης πραγματοποίησε παρέμβαση στο μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα των προσφυγικών «κυμάτων» που διέρχονται από τη χώρα μας, τονίζοντας πως αυτήν την στιγμή η Ειδομένη του δήμου Παιονίας είναι το «κέντρο» της Ευρώπης. Με πάνω από 500.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες, οι οποίοι περιθάλπονται και φροντίζονται στην Ειδομένη, στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, ο δήμος Παιονίας αλλά και οι νησιωτικοί δήμοι της χώρας έχουν ανάγκη από την προσοχή και στήριξη όλης της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Παιονίας επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ δήμων, κρατικών αρχών και Ευρώπης ώστε να μην διακινδυνεύσει ελέω ασυνεννοησίας και έλλειψης ομοψυχίας και αλληλεγγύης το κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Σε γενικές γραμμές οι εργασίες της συνέλευσης ήταν πολύ χρήσιμες για τον δήμο Παιονίας και συνολικά για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς γνωστοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολλά από τα σοβαρά και καθημερινά προβλήματα δημάρχων και δημοτών ενώ παράλληλα, έγινε ένα ακόμη «βήμα» αναφορικά με τις προοπτικές ελληνογερμανικής συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Το… «γούρι»

Αυτή τη φορά η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς πέρασε νικηφόρα από την Αθήνα η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς […]