Πολιτική

«Γέφυρα» δήμου Κιλκίς με τον εμπορικό κόσμο του

Τον εμπορικό κόσμο του Κιλκίς απασχολεί πλήθος θεμάτων αλλά και τον ταλανίζει πλήθος προβλημάτων, που χρήζουν σφαιρικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
Τον στόχο αυτό καθιστά πιό εφικτό η ανάπτυξη μόνιμης στενής συνεργασίας μεταξύ του δήμου και των εμποροεπαγγελματικών, είτε μεμονωμένα είτε σε συλλογικό επίπεδο, διά της διατυπώσεως, καταθέσεως και σχολιστικής επεξεργασίας των σχετικών προτάσεων.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Αυτήν την «γέφυρα» επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας, που δεν υπήρχε έως σήμερα ανέλαβε να «στήσει»με σχετικές πρωτοβουλίες η νέα δημοτική αρχή Κιλκίς.
Στο πλαίσιο αυτών εντασσόνταν και η πρώτη στο είδος της ανοικτής συνάντησης δήμου-εμποροεπαγγελματιών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11.2.15, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς.

Ηταν η πρώτη φορά, που έμποροι και επαγγελματίες της περιοχής έθεσαν ευθέως υπ’ όψιν της δημοτικής αρχής τα θέματα, που τους απασχολούν, και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, σε σχέση τόσο με χωροταξικά και κυκλοφοριακά ζητήματα όσο και με την εφαρμογή των διαφόρων διατάξεων, είτε γιά τα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου είτε για τα εμπορικά, ενώ τοποθετήθηκαν και στο θέμα των διαφόρων έργων αναπλάσεων σε σημεία του Κιλκίς.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τέθηκαν:
-Οι επιπτώσεις των προαναφερθέντων έργων στην λειτουργία των καταστημάτων στις υπό ανάπλασιν περιοχές, εν όσω αυτά καθυστερούν ή κατά την εκτέλεσή τους δεν λαμβάνεται μέριμνα ώστε να αποτρέπεται η ασύδοτη χρήση τους ως χώρων παράνομης στάθμευσης.
-Οι παραλείψεις ή κακοτεχνίες σε κάποια έργα, εξ αιτίας των οποίων κατέστη προβληματική η πρόσβαση στα καταστήματα ή προέκυψαν άλλα προβλήματα γι’ αυτά.
-Η ασυδοσία σε ό,τι αφορά στην στάθμεση οχημάτων και δικύκλων σε κεντρικές ή πολυσύχναστες οδούς με ταυτόχρονη ελλιπή αστυνόμευση.
-Η υστέρηση στον τομέα της καθαριότητας, που υποβαθμίζει αρκετά σημεία, με επιπτώσεις στην λειτουργία των παρακείμων καταστημάτων.
-Ο ανεπαρκής για τα σύγχρονα δεδομένα φωτισμός.
-Η ενίοτε, όπως καταγγέλθηκε από παρισταμένους επιλεκτική εκ μέρους των οργάνων της τάξης εφαρμογή των διατάξεων, όσον αφορά στην χρήση εξωτερικών χώρων των καταστημάτων.
-Η χορήγηση αδειών σε καταστήματα χωρίς να πληρούνται οριζόμενες από την νομοθεσία προϋποθέσεις, με επακόλουθο πάντοτε οι καταστηματάρχες να «πληρώνουν τα σπασμένα».
-Η μέχρι στιγμής απουσία μελέτης, που θα ρύθμιζε όλα τα κυκλοφοριακά θέματα, είτε χρόνια είτε προκύψαντα από την εκτέλεση έργων ανάπλασης, όπως της περιοχής «Κήπου»-πάρκου.
-Η απουσία εξωραϊστικών ή βελτιωτικών παρεμβάσεων σε σημεία όπου επιβάλλονται, εκεί που αναπλάθονται άλλα λιγότερο ελκυστικά.
-Η γραφειοκρατική «πολυφωνία» όσον αφορά στην αδειοδότηση καταστημάτων, ιδίως υγειονομικού ενδιαφέροντος με επακόλουθο συχνά η εφαρμογή κάποιας διάταξης να «συγκρούεται» με κάποια άλλη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους εμποροεπαγγελματίες.
-Η ερμηνεία των διατάξεων γιά το κάπνισμα και την ηχορύπανση εξ αιτίας της οποίας έχουν προσλάβει τεράστιες διατάξεις και τα δύο προβλήματα.
-Η χαλαρή ή και …ανύπαρκτη εφαρμογή των διατάξεων κατά του υπαιθρίου παρεμπορίου, ιδίως δε αυτού σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Σε όλα τα ανωτέρω αναφέρθηκε συνοπτικώς και ο πρόεδρος του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Κιλκίς Σταύρος Γιαβασίδης.


Αρκετοί από τους παρευρεθέντες εμποροεπαγγελματίες «καυτηρίασαν» την αδράνεια συλλογικών οργάνων του κλάδου, ερχόμενοι μάλιστα και σε αντιπαράθεση με τον παρόντα στην συνάντηση πρόεδρο του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Παύλο Τονικίδη, ο οποίος επιχείρησε να τους καταλογίσει έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας με το ΕΒΕ γιά την προώθηση των θεμάτων τους.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΙΛΚΙΣ1

Από πλευράς δημοτικής αρχής έδωσαν απαντήσεις στα διάφορα τεθέντα ερωτήματα και ζητήματα ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Πρόδρομος Πεντζερετζής και Ελένη Αναστασιάδου ενώ παρεμβάσεις έκανε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Τσογγίδης, ο οποίος και συντόνισε την συζήτηση.

Τέλος, στα θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας ως προς τους ελέγχους καταστημάτων, κυκλοφορίας, στάθμευσης και γενικότερης αστυνόμευσης αναφέρθηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κιλκίς αστυνόμος α’ Στέφανος Δουδουλακάκης.

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]