Πολιτισμός

«Γεμάτος» ο απολογισμός της έως τώρα δράσης της Θρακικής Εστίας

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΙΛΚΙΣ

«Γεμάτος» κρίνεται ο απολογισμός δράσης της Θρακικής Εστίας Κιλκίς το πρώτο εννεάμηνο του 2017, με όλες τις εκδηλώσεις της να βρίσκουν απήχηση στην κιλκισιώτικη κοινωνία.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:
«Για άλλη μια φορά με πολλή αγάπη ο κόσμος αγκάλιασε τη προσπάθεια του συλλόγου μας. Πέρασε μια χρονιά γεμάτη εκδηλώσεις, εκδρομές και φυσικά πολύ χορό. Μέσα στην χρονιά πραγματοποιήθηκαν πολλές ημερήσιες εκδρομές.

Κάποιες από αυτές ήταν η επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας και στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας, στην Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον και στον Παλιό Παντελεήμονα Πιερίας.

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΙΛΚΙΣ

Και τέλος πραγματοποιήθηκε εκδρομή στα Μετέωρα, στη Καλαμπάκα και στα Τρίκαλα. Το Καλοκαίρι υπήρξε γεμάτο για χορευτικά μας τμήματα. Στις 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του θρακιώτικου γάμου στο δημοτικό πάρκο-«Κήπος».

Συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού και νοσταλγίας στα πρόσωπα όλων… Ελπίζουμε με αυτή την εκδήλωση να «αγγίξαμε» τις καρδιές των νέων, γιατί είναι οι συνεχιστές της παράδοσής μας. Παρουσιάσαμε έθιμα από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη σε μια προσπάθεια να ενώσουμε την τότε μεγάλη Θράκη.

Συγκεκριμένα το σόι του γαμπρού καταγόταν από τα Μπογιαλίκια της Βόρειας Θράκης (Βαφειοχώρι Κιλκίς), ενώ της νύφης από το Ιντζέκιο της Ανατολικής Θράκης (Μονόλοφος Θεσσαλονίκης).

Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέσχαν και βοήθησαν στη προσπάθεια αυτή. Πρώτα πρώτα τους χορευτές και τους γονείς που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Τον κ. Σωτήρη Πατσιούρα που με μεγάλη χαρά δέχτηκε να μας διαθέσει το άλογο με το παϊτόνι, την κ. Σεβαστή Αυγερινού που έφτιαξε τη κουλούρα της νύφης τις κυρίες Χρύσα Βλαχάκη και Λαμπρινή Δουδάκη από το Βαφειοχώρι για την βοήθειά τους στα έθιμα.
Επίσης ευχαριστούμε τους μουσικούς μας, που χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα και συγκεκριμένα τον Αλέξανδρο Μπλέτσα (βιολί), το Γιώργο Δρικούδη (ακορντεόν), τον Γιάννη Μαυρίδη (γκάιντα), και το Νίκο Μαυρίδη (νταούλι).

Τέλος τις δασκάλες μας Ελένη Αντωνιάδου και Αθηνά Βαλαβάνη, όπως επίσης και τον δήμο Κιλκίς. Την 1η Ιουλίου ο σύλλογος συμμετέσχε όπως και κάθε χρόνοστο 9ο Πανθρακικό Αντάμωμα στην Δράμα με δύο συγκροτήματά του.

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΙΛΚΙΣ

Στις 14- 16 Ιουλίου ο σύλλογός μας πήρε μέρος στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στα Λουτρά της Αιδηψού. Στο φεστιβάλ το τμήμα μας είχε μια εξαίρετη παρουσίαση από χορούς της Θράκης μας.

Τη πρώτη βραδιά τα παιδιά μας παρουσίασαν χορούς από τα Μπογιαλίκια της Βόρειας Θράκης και τη δεύτερη χορούς απ τον Έβρο. Στη μουσική μας συνόδευαν ο Κυριάκος Ιωαννίδης στη γκάϊντα και ο Νίκος Μαυρίδης στο νταούλι.

Τις ημέρες εκείνες επισκεφθήκαμε και τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο και την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ. Στο φεστιβάλ συμμετέσχαν δύο συγκροτήματα από την Πολωνία, δύο από την Τουρκία και από την Ελλάδα σύλλογοι από την Κέρκυρα, την Λαμία και το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου οι Θρακιώτες του Κιλκίς ανταμώσαμε στο Αξιοχώρι. Ήταν μια όμορφη θρακιώτικη βραδιά και σ αυτό το σημείο θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια στο σύλλογο Αξιοχωρίου για την οργάνωση και για την φιλοξενία.

Τέλος λάβαμε μέρος με εφηβικό συγκρότημα στην εμποροπανήγυρι Κιλκίς, στις 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγούδα Θεσσαλονίκης και στις 10 Σεπτέμβριο το τμήμα ενηλίκων στις Μουριές.

Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος να μάθουμε, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, να ταξιδέψουμε!

Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 13 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιούνται στο 2ο δημοτικό σχολείο Κιλκίς.

Κάθε Τετάρτη:
-Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 6- 7μ.μ.
-Τμήμα ενηλίκων προχωρημένων 7- 9μ.μ.
Κάθε Σάββατο:
-Τμήμα νηπίων – α΄, β΄δημοτικού 12.30- 13.30
-Τμήμα δημοτικού γ’- στ΄ 13.30- 14.30
-Τμήμα παραστάσεων 5-7μ.μ.

Για τυχόν πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 6937293631 (Αθηνά Βαλαβάνη), κα 6977164620 (Ελένη Αντωνιάδου).
Σας περιμένουμε!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]