Γενικά

Φωτιά σε χωράφι έξω από την Κ.Ποταμιά προκάλεσε πτώση σάπιου στήλου της ΔΕΗ!

Πριν “στεγνώσει η μελάνη” του δημοσιεύματος του “Μαχητή του Κιλκίς” για τους κινδύνους από την πτώση σάπιων στύλων της ΔΕΗ ένα σχετικό περιστατικό ήλθε “καπάκι” να επιβεβαιώσει του εκφρασθέντες στο δημοσίευμα φόβους.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης 18.6.19 σε αγροτική τοποθεσία της Κάτω Ποταμιάς σε απόσταση μόλις λίγων δεκάδων μέτρων από την είσοδο του οικισμού όταν από πτώση σάπιου στύλου της ΔΕΗ που φαίνεται να επλήγη από κεραυνό προκλήθηκε πυρκαϊά σε χωράφι.

Επί τόπου έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία Κιλκίς με ένα όχημα και τρεις άνδρες, και ευτυχώς η πυρκαϊά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο αφού πρώτα αποτέφρωσε ξηρά χόρτα και λοιπή χαμηλή βλάστηση σε έκταση ενός στρέμματος και προκάλεσε εξωτερικές μικροζημιές σε αντιλιοστάσιο της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΚ).

Στο έργο των πυροσβεστών συνέδραμε και η τροχαία με λήψη των ενδεδειγμένων κυκλοφοριακών μέτρων ενώ μετά την κατάσβεση της πυρκαϊάς συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ αντικατέστησε τον στύλο και αποκατέστησε τις βλάβες στο δίκτυο που προκληθηκαν από την πτώση του.

Στελέχη που έδωσαν το “παρών” στην επιχείρηση έκαναν λόγο για “ευτύχημα” που έπεσε ο συγκεκριμένος στύλος και όχι κάποιος άλλος δίπλα σε κατοικία ή σε σημείο διέλευσης πεζών και επυχουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρεται και στο προαναφερθέν δημοσίευμα του “Μαχητή” η σήψη των στύλων της ΔΕΗ που “εγκυμονεί” σοβαρούς κινδύνους που δεν περιορίζονται μόνο στο ίδιο το δίκτυο οφείλεται στην από κακή μέχρι ανύπαρκτη συντήρησή τους εσώ και πάρα πολλά χρόνια, σε αντίθεση με την απαίτηση να συντηρούνται με το ειδικό επίχρισμα ανά δεκαετία.

Και άλλα περιστατικά

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές “πηγές” που επιβεβαίωσαν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα του “Μαχητή” το πρόβλημα με τους σάπιους στύλους εμφανίσθηκε έντονο μετά το 2015 όταν δεν πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη συντήρηση.

Έτσι το 2017 σημειώθηκαν άλλα δύο περιστατικά πτώσης σάπιων στύλων και μάλιστα και τα δύο αποκλειστικώς και μόνον εξ αιτίας της σήψεως.

Τα εν λόγω περιστατικά στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσουν συστηματικότεροι έλεγχοι από τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος έκτοτε προβαίνει σε άμεση αντικατάσταση, όπου εμφανίζεται πρόβλημα.

Σάπιοι στύλοι: Μία θανάσιμη απειλή στο δίκτυο της ΔΕΗ!
Μία σοβαρή απειλή προέκυψε γιά το δίκτυο της ΔΕΗ, εμπνέοντας ανησυχίες ακόμη και γιά το ενδεχόμενο πρόκλησης θανατηφόρου δυστυχήματος!

Πρόκειται γιά την πρόωρη σήψη ξύλινων στύλων του εν λόγω δικτύου, εξ αιτίας τη οποίας σημειώνονται αιφνίδιες καταρρεύσεις αυτών, με επακόλουθο να προκαλούνται κατά τόπους προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και να ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάσιμων τραυματισμών είτε εργαζομένων στο δίκτυο τεχνικών είτε ανυποψίαστων διερχομένων.

Σύμφωνα με γνώστες του αντικειμένου, οι ξύλινοι στύλοι επιθεωρούνται γιά πρώτη φορά δεκαπέντε χρόνια μετά την τοποθέτησή τους εν συνεχεία δε ανά δεκαετίαν.

Το πρόβλημα της πρόωρης σήψης εμφανίσθηκε κατά την διανυόμενη δεκαετία, και η αιτία πιθανώς πρέπει να αναζητηθεί σε ελλιπή εμποτισμό των στύλων με το υγρό, που τους προστατεύει από εισερχόμενους μικροοργανισμούς.

Ο εμποτισμός πραγματοποιείται με μέριμνα των τριών εργοστασίων, που παράγουν το σχετικό υγρό. Το ένα από αυτά λειτουργεί στο Πολύκαστρο, ενώ τα άλλα δύο σε Δράμα και Κόρινθο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, σε ό,τι αφορά στην ευθύνη γιά τον ελλιπή εμποτισμό, ότι αυτή μπορεί να βαρύνει είτε το ένα είτε τα δύο είτε και τα τρία εργοστάσια, ενδέχεται όμως και να οφείλεται σε κακή ποιότητα του ξύλου, οπότε κανένα εργοστάσιο δεν ευθύνεται. (Παράδειγμα η κατά 70% αντικαταστάση των στύλων για το υβριδικό πάρκο της Ικαρίας, εξ αιτίας ακριβώς της κακής ποιότητας του ξύλου).

Το θέμα είναι ότι η υπόθεση αυτή επέφερε και επιφέρει σημαντική οικονομική ζημιά στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ λόγω της σοβαρότητάς της, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται, ότι το πρόβλημα έφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας η «Οικονομική» δηλαδή το οικονομικό ένθετο της «Καθημερινής» της Τετάρτης 12.6.19, με εκτενές και περιεκτικό ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου, που αναφέρεται και στις διεθνείς προεκτάσεις του θέματος, όσον αφορά στην προμήθεια των στύλων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]