Γενικά

Φεστιβάλ ποντιακού πολιτισμού στο κλειστό γυμναστήριο του ΠΑΟΚ

Με μια μεγάλη γιορτή του ποντιακού πολιτισμού με προσκεκλημένους άπαντες, Πόντιους και μη που θέλουν να δουν και να νιώσουν από κοντά τι θα πει «ποντιακό πανοΰρ», θα κλείσει η δεύτερη παγκόσμια συνδιάσκεψη ποντιακής νεολαίας (2-4/10, Θεσσαλονίκη). Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, στο κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών ΠΑΟΚ, με δωρεάν είσοδο.

«Οι αδιόρατες ίνες που μας συνδέουν με τη γενιάν των προσφύγων προγόνων μας, είναι οι μουσικές, οι χοροί και τα τραγούδια μας, γι’ αυτό και πάντα, για εμάς του Πόντιους, όλα τελειώνουν με πανηγύρι, που δεν είναι ξεφάντωμα αλλά χαρμολύπη, λύπη για τις ζωές που χάθηκαν, για το δράμα, για την αλησμόνητη πατρίδα μας, χαρά που μπορούμε και συνεχίζουμε το έργο των ανθρώπων εκείνων» δηλώνει ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής της συνδιάσκεψης, Άλκης Αναστασιάδης.

Σε ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου δύο ωρών, με το γενικό τίτλο «Μνήμης… μουσικές και χρώματα απ’ την αγκαλιά του κόσμου» χορευτικά συγκροτήματα δεκατριών ομοσπονδιών από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια του Πόντου, δίνοντας το σύνθημα της ενότητας των απανταχού Ποντίων και μιας ταυτότητας που συνέχει την τέταρτη γενιά των ξεριζωμένων με τη γενιά των προσφύγων από τα πάτρια εδάφη του Ευξείνου Πόντου. Τικ, διπάτ, τρυγώνα, λετς λετσίνα, σέρρα κ.ά. αναμένεται να δημιουργήσουν μια μοναδική μουσική και χορευτική ατμόσφαιρα!

Δημοφιλείς Πόντιοι καλλιτέχνες με προεξάρχοντα τον Κώστα Αγέρη, που έγινε γνωστός από το τηλεοπτικό μουσικό σώου «The Voice», η Πέλλα Νικολαΐδη, ο Αλέξης Παρχαρίδης καθώς και ο Χάρης Αθανασιάδης με τη λύρα του, θα δώσουν το ρυθμό στους χιλιάδες θεατές που αναμένεται να κατακλύσουν το κλειστό γυμναστήριο του Π.Α.Ο.Κ. («παλατάκι»).

Το φεστιβάλ ποντιακού πολιτισμού θα παρουσιάσουν ο Σωτήρης Πολύζος και η Χριστίνα Πολίτη.

Μια πρώτη μικρή γεύση από τη μεγάλη γιορτή Ποντιακού Πολιτισμού της Κυριακής θα πάρουν όσοι βρεθούν το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» όπου θα πραγματοποιηθεί μια μικρή «Γιορτή της Παράδοσης».

Μια γιορτή που περιλαμβάνει χορούς από τη Γεωργία, τα παράλια της Μ. Ασίας και τον Πόντο, θα κλείσει δε με μυρωδιές και γεύσεις της ποντιακής κουζίνας –κέρασμα στους περαστικούς.

Οι εργασίες της δεύτερης συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούν από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τη χορηγία του φιλανθρωπικού ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Την συνδιάσκεψη που διοργανώνουν οι ομοσπονδίες παγκόσμιου ποντιακού ελληνισμού θα ευλογήσει και θα χαιρετίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Περισσότερα

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι […]

Συνάντηση δημάρχου Κιλκίς με την πρόεδρο και τα στελέχη του ‘’Νηρέα’’ για τα Κέντρα Πρόληψης

Επίσκεψη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη πραγματοποίησαν χθες η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων