Αρθρογραφία

Μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε, εάν η οικογένεια μας είναι αυτή που θα έπρεπε ή εάν υπάρχει μια τέλεια κατάσταση, την οποία εμείς δεν καταφέραμε να επιτύχουμε.
Υπάρχει ένα πρότυπο μιας τέλειας οικογένειας που λειτουργεί αρμονικά μέσα στα πλαίσια ενός προκαθορισμένου στερεότυπου;
Η στερεότυπη οικογενειακή κατάσταση, μέσα στην οποία πολλοί από εμάς μεγάλωσαν, είναι οι δύο γονείς, ο πατέρας, που εργαζόταν έξω, και η μητέρα, που έμενε στο σπίτι και φρόντιζε για τα παιδιά και το νοικοκυριό.
Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει: Όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία με πολλαπλές υποχρεώσεις, τα διαζύγια αυξάνονται με ταχύ ρυθμό και οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι πλέον κατ’ το σύνηθες.
Σε ανεπτυγμένες κοινωνίες έχει υπολογισθεί, ότι μέχρι 30% των οικογενειών, αποτελούνται από μόνο ένα γονιό, που είτε είναι διαζευγμένος είτε δεν έχει ποτέ παντρευθεί είτε έχει χηρέψει. Σε περισσότερο από το 66% των οικογενειών και οι δύο γονείς εργάζονται έξω από το σπίτι.
Άνδρες και γυναίκες παρουσιάζουν τόσες διαφορές όσες και ομοιότητες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει, ότι για μια επιτυχημένη συμβίωση οφείλουμε να νοιαζόμαστε και για τα θέλω του συντρόφου μας καθώς και για την διαφορετικότητα του χαρακτήρα του.
Η δυνατότητα συζήτησης και επικοινωνίας είναι πολύ σημαντική ιδιαιτέρως για τις γυναίκες. Μια γυναίκα, η οποία δεν μπορεί να συζητήσει με το σύζυγο της και να μοιραστεί μαζί του τα προβλήματα, τις ανησυχίες ή την χαρά της, είναι δυστυχισμένη.
Μην περιορίζετε τις κουβέντες σας μαζί της σε ό,τι έχει να κάνει με τα προβλήματα της καθημερινότητας: Με τα παιδιά, με τα ψώνια, με το πλυντήριο που χάλασε και με το τραπέζι που θα κάνετε το σαββατοκύριακο στους συγγενείς. Συζητήστε μαζί της τα πάντα. Είστε σύντροφοι, και όχι συνάδελφοι που προσπαθείτε να διαχωρίσετε ποιος θα κάνει τι για να «βγει» η δουλειά.
Μην παραμελείτε τη σύζυγο ή τα παιδιά σας για χάρη της δουλειάς. Ο καλός σύζυγος δεν είναι απαραιτήτως αυτός, που διασφαλίζει μία καλή οικονομική κατάσταση της οικογενείας του. Καλός σύζυγος είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στην γυναίκα και τα παιδιά του όταν τον χρειάζονται.
Μια γυναίκα, για να είναι ευτυχισμένη στον γάμο της, θέλει να βλέπει τον σύζυγό της, να αφιερώνει χρόνο και σε αυτήν και στα παιδιά, να τηρεί τις υποσχέσεις του και να μην λέει πράγματα, που δεν είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει.
Μια γυναίκα απογοητεύεται, όταν ο σύζυγος της ξεχνά τα γενέθλιά της ή αυτά των παιδιών. Μια γυναίκα, επίσης, στενοχωρείται, όταν κάθεται μόνη της στο σπίτι συνεχώς και περιμένει τον άνδρα της να γυρίσει από την δουλειά αργά το βράδυ εξαντλημένος και χωρίς διάθεση να της μιλήσει ή να δώσει σημασία στα παιδιά του.
Από την άλλη μεριά, ο άνδρας, για να είναι ευτυχισμένος, πρέπει να αισθάνεται ότι είναι το στήριγμα της οικογένειας. Εάν η σύζυγος του τονώνει το ηθικό, αποδέχεται τις ικανότητες του και πιστεύει σε αυτόν, στηρίζοντας τον και όχι επικρίνοντας τον στις δύσκολες στιγμές, τότε δεν θα χάσει ποτέ το αίσθημα του αρχηγού της οικογένειας.
Ένας άνδρας, ο οποίος έχει χάσει την αυτοπεποίθηση του, θα ζητήσει την επιβεβαίωση του ανδρικού εγωισμού του αλλού. Ποτέ μία σύζυγος δεν πρέπει να προσβάλλει τον άνδρα της μπροστά σε άλλους. Ένας άνδρας, για να αισθάνεται ευτυχισμένος, πρέπει να γνωρίζει, ότι οι προσπάθειες του και τα επιτεύγματά του αναγνωρίζονται από την σύζυγο του.
Οι γυναίκες, δυστυχώς έχουν την τάση να είναι επικριτικές και απαιτητικές. Είναι πολύ πιό εύκολο, να υποδείξουν μια λανθασμένη επιλογή, παρά να επικροτήσουν μια σωστή. Ο σύζυγος χρειάζεται την αποδοχή της γυναίκας του, και είναι πολύ σημαντικό για αυτόν να ακούει τα καλά της λόγια.
Η αποδοχή μιάς συζύγου απέναντι στον άνδρα της εκφράζεται και με άλλο τρόπο: Με την προσπάθειά της να τον δέχεται έτσι όπως είναι, χωρίς να προσπαθεί να τον αλλάξει. Οι άνδρες είναι κατά βάθος παιδιά. Εάν τους κάνουμε συνεχείς παρατηρήσεις και εάν τους υποδεικνύουμε τις πράξεις και τα λόγια τους συστηματικά, τότε αναπόφευκτα αντιδρούν ή κλείνονται στον εαυτό τους και απομακρύνονται από εμάς. Ένας άνδρας, λοιπόν, κατά βάθος, πληγώνεται και θυμώνει, όταν η γυναίκα του προσπαθεί να τον αλλάξει.
Τα λάθη, που οδηγούν έναν γάμο σε αδιέξοδο είναι κοινά, με κάποιες παραλλαγές, ανάλογα με τις συνθήκες και τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Ένας γάμος τελειώνει εκεί όπου αρχίζει η αδιαφορία του ενός για τον άλλο. Και η αδιαφορία είναι αποτέλεσμα πολλών συναισθηματικών διαδικασιών, όπως ο θυμός, η πικρία, η στενοχώρια, η ζήλεια και η απάτη, η χαμένη αυτοπεποίθηση, οι λανθασμένες επιλογές και η έλλειψη επικοινωνίας.
Σε κάθε γάμο αναπόφευκτα υπάρχουν διαφωνίες. Οι άνθρωποι δεν είναι απολύτως ίδιοι και σίγουρα έχουνε διαφορετικές απόψεις για διαφορετικά θέματα. Το σημαντικό είναι να ξέρουν πώς θα επιλύουμε τις διαφωνίες, χωρίς να δημιουργούνται συγκρούσεις που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να απομακρύνουν ένα ζευγάρι, να το αποξενώσουν και, γιατί όχι, να το οδηγήσουν στον χωρισμό.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]