Αγροτικά

Ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων της ΠΚΜ παρουσιάζονται στο Κιλκίς σε κοινή εκδήλωση ΠΕ και ΕΒΕ

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την παρουσίαση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων προβολής και προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, συνδιοργανώνουν περιφερειακή ενότητα και εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο (ΕΒΕ) Κιλκίς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15.6.22, στην αίθουσα “Βασίλειος Σεργιαννίδης” του ΕΒΕ Κιλκίς, με ώρα έναρξης 7 το βράδυ. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο, ο πρόεδρος της “Αγροδιατροφικής Σύμπραξης” της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κιλτίδης και η ομάδα έργου του φορέα θα προβούν σε ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων γιά την συμμετοχή τους στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα.

Το εύρος των γεωργοδιατροφικών προϊόντων, που μπορούν να τύχουν προβολής και προώθησης καλύπτουν όλο το φάσμα των παραγομένων προϊόντων. Αναλυτικότερα οι χώρες – στόχοι είναι η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία για το πρόγραμμα με τίτλο “Sustainable European food and wine from the Mediterranean” και ακρωνύμιο SUSTEM, το οποίο είναι τριετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 4.134.435 ευρώ, εκ των οποίων το 1.346.713 ανήκει στην ΑΣ/ΠΚΜ, για να διαχειρισθεί τις ανάγκες των δράσεων του έργου.

Οι ομάδες προϊόντων που υποστηρίζει είναι οι εξής:

– Ελιά και ελιά ΠΟΠ (πράσινες ελιές Χαλκιδικής)- Ελαιόλαδο ΠΟΠ (γαλανό Μεταγγίτσιου Χαλκιδικής και αγουρέλαιο Χαλκιδικής),

– Τυροκομικά ΠΟΠ (φέτα, κασέρι, μπάτζος, μανούρι, κεφαλογραβιέρα),

– Προϊόντα ζωικής προέλευσης (αυγά, μέλι, διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από βούτυρο κ.λπ.)και γιαούρτι,

– Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά νωπά ή επεξεργασμένα (δημητριακά και ρύζι, χυμοί φρούτων, ψωμί, ζαχαροπλαστικά, κεκ, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα και άλλα είδη αρτοποιίας)

– Οίνος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ-Γουμένισσα, Νάουσα, Πλαγιές Μελίτωνα) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ-Άθως, Επανωμή, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Νέα Μεσημβρία, Πέλλα, Πιερία, Πλαγιές Βερτίσκου, Πλαγιές Πάικου, Σερρών και Χαλκιδικής) και τσίπουρο Μακεδονίας.

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο “Εxperience EU” έχει ως χώρες- στόχους την Κίνα, Ιαπωνία και Χονγκ-Κονγκ, είναι τριετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 2.580.918,51 ευρώ, εκ των οποίων οι 929.673,54 αντιστοιχούν στην ΑΣ/ΠΚΜ για την υλοποίηση των δράσεων του έργου.

Τα προϊόντα, που υποστηρίζει, είναι τα κάτωθι:

– Κρασί, ξύδι, μπύρες,
– Ελιές, ελαιόλαδο,
– Ψάρια, οστρακοειδή,
– Καφές, τσάι,
– Δημητριακά,
– Είδη ζαχαροπλαστικής, ζάχαρη και κακάο
– Γαλακτοκομικά προϊόντα,
– Κρέας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα