Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Μεγάλος νικητής η αποχή στο νομό Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Με μεγάλο πρωταγωνιστή την αποχή και στην εκλογική περιφέρεια Κιλκίς εξελίχθηκαν οι ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, δεδομένου ότι συνέβη αυτό που καταγράφηκε και σε εθνικό επίπεδο δηλαδή προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν μόλις τέσσερις στους δέκα από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Βεβαίως παραδοσιακά η προσέλευση στις ευρωεκλογές είναι αισθητά χαμηλότερη από αυτές των βουλευτικών εκλογών, όμως αυτή της πρό διημέρου ήταν απογοητευτική σε σχέση με την αντίστοιχη των ευρωεκλογών του 2019, 38,69% έναντι 58,69%, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε εκλογή αντιπροσώπων και μάλιστα σε επίπεδο Ενωμένης Ευρώπης προερχομένων από «μειοψηφικές» πλειοψηφίες.

Γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει και να απασχολήσει, όλα εν γένει τα πολιτικά συστήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και βεβαίως και το εγχώριο στην πατρίδα μας.

Πέραν τούτου οι ευρωεκλογές της Κυριακής 9-6-2024 στην εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς επεφύλαξαν αποτελέσματα με ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα εθνικά, αν και σε πολιτικό επίπεδο τα συμπεράσματα δεν απέχουν ουσιαστικά σε σχέση με αυτά της υπόλοιπης χώρας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν και καταγράφουν την επικράτηση των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την στασιμότητα του «σοσιαλιστικού» τόξου, την πτωτική τάση αυτών της «αριστεράς» (με εξαίρεση το ΚΚΕ) και βεβαίως της θεαματικής ανόδου των παρατάξεων της ακροδεξιάς και παράλληλα να φέρνουν δραματική αλλαγή στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. την Γαλλία και την Γερμανία.

Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με αυτά η κυβερνητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, αν και αισθητά «πληγωμένη» σε απόλυτους αριθμούς (28,18%). Την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Κεντρική Μακεδονία μετά τις Σέρρες), εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχη πολιτικά σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, βλέποντας τους επίδοξους ανταγωνιστές της να κινούνται σε επίπεδα που όχι μόνον δεν την αμφισβητούν κυβερνητικά, αλλά σε τοπικό επίπεδο είδαν το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης», που πολιτικά κινείται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με ποσοστό 16,54%, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στην τρίτη θέση με επίδοση 13,41% και τον «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» στην τέταρτη με 10,82%.

Από εκεί και κάτω ενισχυμένο εμφανίζεται και το αντιευρωπαϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) με 8,03%, ενώ δείχνει να «παγιώνει» την εκλογική του αντιπροσώπευση στο εκλογικό σώμα του Κιλκίς το κόμμα της «ΝΙΚΗΣ» με 7,6% ενώ την εκλόγιμη έβδομη θέση, δηλαδή με ποσοστό άνω του 3% κλείνει η νέα είσοδος της «Φωνής της Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 3,16%, συμπληρώνοντας ένα πάζλ πολιτικών σχημάτων δεξιότερα της «Νέας Δημοκρατίας» που αθροίζει στον νομό μας ποσοστά της τάξεως που ξεπερνούν το 30% όσων προσήλθαν στις κάλπες των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής.

Οριακά του 3% κινείται η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,55% με τα υπόλοιπα κόμματα να καταγράφουν αισθητα χαμηλότερες επιδόσεις, βλέπε σχετικό πίνακα.

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσώπησε τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Την ανάκληση της ΚΥΑ που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις ζητά το Επιμελητήριο Κιλκίς

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον […]