Κοινωνία

Στο ετήσιο μνημόσυνο του ολοκαυτώματος των Σανταίων ο δήμαρχος Κιλκίς

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης

‘’Η Επτάκωμος Σάντα’’ ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του ολοκαυτώματος της Επτάκωμης Σάντας του Πόντου που τελέστηκε χθες Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας παρουσία και του Αντιδημάρχου Κιλκίς Γιάννη Χατζηαποστόλου όπως και του Προέδρου της Κοινότητας Νέας Σάντας Χριστόφορου Γαβρά.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Σανταίων και κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές.

Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το ολοκαύτωμα της ηρωικής Επτάκωμης Σάντας του Πόντου και την καταστροφή της από το στρατό των Νεότουρκων και τους τσέτες.

Το Σεπτέμβριο του 1921 γράφτηκε ένα ακόμη πικρό κεφάλαιο στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η ανυπότακτη Νέα Σάντα παραδόθηκε στις φλόγες και οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοί της εκτοπίστηκαν βίαια από τον τόπο τους. Τιμούμε τα θύματα του ολοκαυτώματος και μνημονεύουμε με περιεκτικές εκδηλώσεις όπως αυτή τη θυσία των προγόνων μας αξιώνοντας τη δικαίωσή της δήλωσε ο δήμαρχος Κιλκίς.

Τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι Σύλλογοι της Νέας Σάντας και του Παντελεήμονα και αδελφά ποντιακά σωματεία από την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα