Πολιτική

Με επεισόδια έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό οι πρόσφυγες

Έπειτα από μια κρύα και βροχερή νύχτα στα σύνορα, το πλήθος που βρισκόταν στην ουδέτερη ζώνη της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, στο ύψος Γευγελής-Ειδομένης, κινήθηκε παράπλευρα και κατόρθωσε να περάσει τη συνοριακή γραμμή από σημείο όπου δεν υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες κατάφεραν το Σάββατο να παρακάμψουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν από την Ελλάδα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, παρά την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να τους απωθήσουν με γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Σύμφωνα με το Associated Press, εκατοντάδες πρόσφυγες πέρασαν μαζικά τη συνοριακή γραμμή όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ άφησαν να περάσει μια μικρή ομάδα οικογενειών με παιδιά.

Φωτογράφος του Reuters μεταδίδει εικόνες ανδρών που πηδούν συρματοπλέγματα και τρέχουν στα χωράφια, γυναικών που εκλιπαρούν τους αστυνομικούς για βοήθεια και τρομαγμένων παιδιών που κλαίνε μέσα στην ταραχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 1.500 μετανάστες, που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ στο ύψος της Ειδομένης, κινήθηκαν παράπλευρα και κατόρθωσαν να περάσουν από σημείο που δεν υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία και δεν είχαν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα.

Τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ έσπασαν για πρώτη φορά το μεσημέρι του Σαββάτου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι κατάφεραν να διεισδύσουν στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.Οι παρατεταγμένοι στο σημείο αστυνομικοί στρατιώτες περιορίζονται στο να παρακολουθούν τους πρόσφυγες να διέρχονται τα σύνορα και να κατευθύνονται πεζή, κατά μήκος των γραμμών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, μόλις αντιλήφθηκαν την μαζική διέλευση προσφύγων χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψη και τους χτύπησαν με γκλομπς προκειμένου να επιστρέψουν στο φυλαγμένο σημείο της ουδέτερης ζώνης με την Ελλάδα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κατόρθωσαν και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, παρά την απαγόρευση από την αστυνομία. Πολλοί από αυτούς, αρχικά, κρύφτηκαν σε αγρούς και λίγο αργότερα έφθασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται καθημερινά προκειμένου να εξασφαλίσουν – καταβάλλοντας το ποσό των 10 ευρώ – το πολυπόθητο εισιτήριο προς τον επόμενο σταθμό, το Ταμπάνοβτσε στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Από εκεί, θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια χώρα της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα