Αγροτικά

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των μισακών

Περιουσιολόγιο και φορολογία εισοδήματος ναρκοθετούν την σχέση ιδιοκτητών αγροτικής γης και πραγματικών καλλιεργητών, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αγροτικό χώρο.

Η γνωστή υπόθεση «μισακά» δείχνει να είναι το πρώτο θύμα των ανακατατάξεων στην φορολογία αγροτών, καθώς, η υποχρέωση των πρώτων να δηλώνουν το σύνολο των χρημάτων που περιέρχονται έστω και προσωρινά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αλλά και να δίνουν σαφή εικόνα του περιουσιολογίου τους, τους υποχρεώνει να ξαναδούν την μέχρι σήμερα συνεργασία τους με τους αγρότες.

Το θέμα έχει να κάνει με αυτό που χρόνια συμβαίνει και μάλιστα σε μεγάλη έκταση στην περιφέρεια, όπως και στον νομό μας, δηλαδή με την διαδικασία άλλοι να δηλώνουν την γη (ιδιοκτήτες) και άλλοι να την καλλιεργούν (αγρότες). Πως λειτουργούσε μέχρι σήμερα αυτό; Ο ιδιοκτήτης δήλωνε τη γη, στο όνομά του παραδίδονταν (πώληση) τα παραγόμενα προϊόντα, στο όνομά του έβγαιναν οι επιδοτήσεις και στο τέλος γίνονταν η μεταξύ τους εκκαθάριση με βάση τα συμφωνημένα. Που χαλάει η δουλειά; Τώρα τα χρήματα που περνούν από τους λογαριασμούς είναι ορατά από την εφορία, οι εισπράξεις φορολογούνται (σήμερα με 13% και σε λίγο καιρό με 26%), το περιουσιολόγιο δεν αφήνει περιθώρια για… «παιχνίδια» και ο επαναπροσδιορισμός αυτής της σχέσης είναι αναπόφευκτος.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν, ότι όλα αυτά συντελούνται την ώρα που η Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλάζει, τα νέα δικαιώματα δεσμεύουν τους… συνομολογούντες για άλλη μια πενταετία και οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας εντείνονται (ειδικά στον αγροτικό χώρο), το φαινόμενο προσλαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας που απειλεί με αποδόμηση εύρωστες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και με «φέσια» ολόκληρο το φάσμα της εγχώριας αγοράς (εισροές, εξοπλισμός, τράπεζες κ.α.).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα