Πολιτική

“Ερωτηματικά” στην καταγγελία κατά της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κιλκίς

Αίσθηση προκάλεσε το καταγγελτικό έγγραφο του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς προς τους αρμόδιους υπουργούς, με το οποίο υποστήριξε, ότι επί ένα τριήμερο κινδύνευε η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος από την έλλειψη καυσίμων, επειδή η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κιλκίς δεν υπέγραφε ένταλμα πληρωμής γιά την προμήθεια καυσίμων, με επακόλουθο να μην υπάρχει στο ίδρυμα θέρμανση και να αναβληθούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Ωστόσο, από την δημοσιογραφική έρευνα, με αφορμή την επίμαχη καταγγελία, προέκυψαν ωρισμένα στοιχεία, τα οποία δημιουργούν ερωτηματικά έτσι που να την κάνουν ….«να μπάζει»!
Η αρχή εστιάζεται στην διαδικασία αποστολής του χρηματικού εντάλματος από το ΓΝΚ προ την επίτροπο του ΕΣΚ, σημείο αναφοράς του σωματείου εργαζομένων σε εκ μέρους της καθυστέρηση.
Το συγκεκριμένο ένταλμα απεστάλη την Πέμπτη 27.11.14 αλλά ακολούθησαν η τοπική αργία της Παρασκευής 28.11.14 και το σαββατοκύριακο 29 και 30.11.14. Η επίτροπος προσήλθε την Δευτέρα 1.12.14 και προχώρησε στην πράξη γιά το ένταλμα την Πέμπτη 4.12.14, καθώς υπήρχαν αρκετά εντάλματα προς έλεγχον, ο οποίος πάντα απαιτεί κάποιο χρόνο.

Από το σημείο, λοιπόν, αυτό δεν προκύπτει θέμα καθυστέρησης της επιτρόπου.
Από εκεί και πέρα, πάντοτε από την δημοσιογραφική έρευνα, τίθενται και τα ακόλουθα ερωτήματα:
-Πώς και από που γνωρίζει το σωματείο, ένα ένταλμα, που πληρώθηκε δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα, ότι είναι το ίδιο με το επίμαχο της 27ης Νοεμβρίου, ενώ είναι γνωστό ότι το πρώτο αφορούσε σε κατ’ ευθείαν ανάθεση, ενώ το δεύτερο σε διαγωνισμό;
-Πώς και με ποιό τρόπο τακτοποιήθηκε το θέμα της πληρωμής του εντάλματος της 27ης Νοεμβρίου από την διοίκηση του νοσοκομείου; Δηλαδή, ο διοικητής ανέλαβε την ευθύνη της πληρωμής ενός υπ’ αυτές τις συνθήκες …μη νομίμου εντάλματος;
-Τι υποστηρίζει το σωματείο, όταν εξαίρει την στάση της διοίκησης με τις συγκεκριμένες διατυπώσεις στο έγγραφό του; Ότι το νοσοκομείο Κιλκίς …εναντιώνεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του τομέα υγείας;
-Ποιός ή ποιοί νομιμοποιούν το σωματείο να κρίνει κατά το δοκούν τα κριτήρια, που διέπουν την λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδριου, ενός δικαστικού θεσμού με προορισμό τον έλεγχο της νομιμότητας μιάς δημόσιας δαπάνης και όχι το αν είναι ορθή ή όχι η πρόβλεψή της; Εξ άλλου αυτήν την λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου την ορίζουν νόμοι, και δεν είναι αυτό που τους ψηφίζει.
-Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο αν το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε το ένταλμα των περίπου 5000 ευρώ γιά έναν διαγωνισμό συνολικού προϋπολογισμού 510.000 ευρώ, αυτό αυτομάτως θα έθετε εκτός ελέγχου …όλο το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή ….505.000 ευρώ! Δεν σημαίνει αυτό ουσιαστικώς …εξαίρεση ενός διαγωνισμού με τόσο υψηλό προϋπολογισμό από τον έλεγχο;
Εν κατακλείδι, λοιπόν, βάσει και τον τεθέντων ερωτημάτων, που προέκυψαν από την διερεύνηση και της «άλλης πλευράς του λόφου», ισχύουν δύο τινά σε ό,τι αφορά στα καταγγελλόμενα του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Είτε ότι η επίτροπος, γιά «κάποιους λόγους» καθυστέρησε να υπογράψει το επίμαχο ένταλμα καθ’ υπέρβασιν και των όποιων ισχυουσών γιά την περίπτωση διατάξεων, οπότε είναι υπόλογος, κάτι που θα πρέπει τα στελέχη του σωματείου να αποδείξουν και να το καταγγείλουν αρμοδίως είτε ότι ενήργησε όπως ακριβώς επιβάλλουν οι νόμοι και τα ισχύοντα με τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, οπότε τίθεται θέμα τόσο γιά το σωματείο όσο και γιά την διοίκηση του νοσοκομείου ως κινουμένων σε αυτήν την περίπτωση εκτός ορίων υπηρεσιακής λειτουργίας αλλά και νομιμότητας!
Και ασφαλώς και θα είχε ενδιαφέρον να ακουσθεί η άποψη και των δύο θεσμικών φορέων του νοσοκομείου επί των ανωτέρω συγκεκριμένων ερωτημάτων, ώστε η κοινή γνώμη μετά την πλήρη ενημέρωση, να εξαγάγει τα δικά της συμπεράσματα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα