Οικονομία

Επιμελητήριο Κιλκίς: Όχι στην συγχώνευση του Τελωνείου με άλλο τις περιφέρειας

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Φώτη Βεσυρόπουλο, με κοινοποίηση προς τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους του νομού Κιλκίς απέστειλε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης, ζητώντας να μην συγχωνευθεί το Τελωνείο Κιλκίς με άλλο της περιφέρειας.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

“Πληροφορηθήκαμε ότι στα πλαίσια των αλλαγών τις οποίες σκέφτεται να δρομολογήσει το Υπουργείο Οικονομικών, γύρω από τη λειτουργία των Τελωνειακών Υπηρεσιών περιλαμβάνεται και αυτή η οποία σχετίζεται με τη λειτουργία του Τελωνείου Κιλκίς, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της συγχώνευσή του με άλλο Τελωνείο της Περιφέρειας.

Γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο Τελωνείο το οποίο στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, είναι στενά συνυφασμένο με την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Κιλκίς και τη λειτουργία της πρότυπης Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου Κιλκίς, όπως και της άτυπης Βιομηχανικής Ζώνης Ν. Σάντας Κιλκίς, οι οποίες αποτελούν πλέον το κέντρο του δευτερογενούς τομέα της Κ. Μακεδονίας, καθότι αναδεικνύονται ως κύριοι χώροι υποδοχής επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι για τις εν λόγω επιχειρήσεις της Π.Ε. Κιλκίς αλλά και άλλες από την ευρύτερη περιοχή και κυρίως γι’ αυτές οι οποίες έχουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, ότι θα είναι υποχρεωμένες να εκτελωνίζουν τα προϊόντα τους στο Τελωνείο Θεσσαλονίκης.

Γεγονός που ανεβάζει κατά πολύ, τόσο το κόστος μεταφοράς, όσο και το χρόνο παράδοσης, σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος και τέτοιου είδους επιβαρύνσεις θα πλήξουν αρνητικά τις επιχειρήσεις.

Το όλο ζήτημα, αν τελικώς προκύψει, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετικά δυσμενή για την Π.Ε. Κιλκίς, η οποία βιώνει τις συνέπειες της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, φιλοξενώντας εκτός των άλλων στα όριά της πάνω από 3.000 πολίτες τρίτων χωρών.

Γεγονός το οποίο από μόνο του θα αποτελούσε λόγο για αύξηση των τελωνειακών ελέγχων, την αύξηση των προσπαθειών για μείωση της παραβατικότητας, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας του Κράτους σε μια περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος, όπως έχει εξελιχθεί η Π.Ε. Κιλκίς.

Εκφράζουμε μαζί με τις διοικήσεις των βιομηχανιών της περιοχής μας την έντονη ανησυχία μας για το ενδεχόμενο να επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν τις αλλαγές συγχώνευσης στη λειτουργία του Τελωνείου Κιλκίς, καθώς κάτι τέτοιο κατά την εκτίμησή μας θα λειτουργούσε ανασταλτικά στην ανάπτυξη των εξαγωγών η οποία αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία, αλλά και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της πανδημίας.

Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις ενστάσεις μας γύρο από τη προοπτική συγχώνευσης του Τελωνείου Κιλκίς και θα προβείτε στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μην προχωρήσει εν τέλει, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μία αρνητική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα