Αγροτικά

Επικοινωνιακά τεχνάσματα με την καταβολή των ενισχύσεων

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της κυβερνητικής επικοινωνιακής τακτικής να «βαπτισθεί» το κρέας …«ψάρι» σε ό,τι αφορά στην καταβολή μέρους ως πρκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς.

Μία προκαταβολή, που δίδεται στους παραγωγούς μόνον από κοινοτικά κονδύλια, χωρίς εθνικούς πόρους, με το ελληνικό κράτος να εμπλέκεται μόνον στο επίπεδο της απαραίτητης γραφειοκρατικής διαδικασίας.
Αντί λοιπόν να γινόμαστε μάρτυρες μία αυστηρής αυτοκριτικής διάθεσης σε ό,τι αφορά στην αργοπορία εκτέλεσης των επίμαχων γραφειοκρατικών διαδικασιών και την αργοπορία καταβολής της σχετικής προκαταβολής, γινόμαστε μάρτυρες μιάς θρασύτατης πρακτικής εξοβελισμού των αυταπόδεκτων ευθυνών από μέρους των υπευθύνων.

Με μοναδικό επιχείρημα, ορθώς σε ένα βαθμό, της δυσκολίας που συνεπάγεται από την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) το πρώτο έτος εφαρμογής του, που είναι εφέτος.
Το εξοργιστικό στην κυβερνητική επικοινωνιακή «καταιγίδα» που έχει «ξεσπάσει» εσχάτως είναι ότι χρησιμοποιείται ο όρος καταβολής του 90% της βασικής ενίσχυσης γιά πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.
Και τούτο διότι στους μη μυημένους το 90% φαντάζει ως θηριώδες σε σχέση με το 40% μέχρι 47% που οι αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι πραγματικά θα καταβληθεί στους παραγωγούς, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η προκαταβολή καθοριζόταν όχι επί της βασικής αλλά της συνολικής της ενιαίας ενίσχυσης.

Των χρημάτων δηλαδή που «έμπαιναν» στο βαλάντιο του παραγωγού.
Ναι, είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Ναι, ήταν λογική μία εύλογη καθηστέρηση, όχι βεβαίως τόσο μεγάλη.
Οχι, όμως, στην διαφήμιση καταβολής χρημάτων από κοινοτικά ταμεία, όπως όχι και στην υπερβολική χρήση του όρου 90% ως προκαταβολή, ο οποίος είναι ακριβής όπως αναφέρεται, αλλά επί της ουσίας είναι παραπλανητικός.
Και τέλος όχι και μάλιστα μεγάλο στο έλλειμμα αυτοκριτικής γιά κάτι που η πάγια τακτική ήταν να υλοποιείται νωρίτερα, μέσα στον Οκτώβριο, και σε ποσοστά υψηλότερα από αυτήν που κατά πάσα πιθανότατα θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες.

Και βεβαίως να μην αναφερθούμε στο πότε θα γίνει η εξόφληση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, που συνήθως γινόνταν πριν την εκπνοή της χρονιάς, καθώς τα περί καταβολής της τον προσεχή Φεβρουάριο ακούγονται ως λίαν υπεραισιόδοξα από τους «παροικούντες» την Ιερουσαλήμ», που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί λίγο πριν τον «πασχαλιάτικο οβελία».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]