Αρθρογραφία

Επίκαιρο όσο ποτέ το τελευταΙο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (Βίντεο)

«Δεν μπορώ, όταν βλέπω να υπονομεύονται οι αξίες και οι αρχές του πολιτισμού μας, η θρησκεία μας, η οικογένειά μας, η πατρίδα μας, το έθνος μας, όταν βλέπω αυτά να κινδυνεύουν, δεν μπορώ να σιωπήσω, έστω και αν το ότι ομιλώ μου στοιχίζει πολύ ακριβά»
Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Σε λίγες ημέρες (ξημέρωμα της 28ης Ιανουαρίου) θα συμπληρωθούν 13 ολόκληρα χρόνια από την Κοίμηση του αείμνηστου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που υπήρξε, ως προς την ηλικία, ο νεότερος Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ένας από τους επιφανέστερους, πολύ μορφωμένους και πατριώτες αγωνιστές της.

Δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημά του και να αντιπαραταχθεί με ισχυρούς πολέμιους της Εκκλησίας, της Πατρίδας και της Οικογένειας ακόμη και με τους σύγχρονους Γραμματείς και Φαρισαίους, τους υποκριτές, που βρίσκονται μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας. Αγωνίσθηκε υπερασπιζόμενος την Ορθοδοξία, την Ελλάδα, τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις μας.

Έπεσε επί των επάλξεων χτυπημένος από ανίατη νόσο, αγωνιζόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή γιά τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, την Θρησκεία, την Πατρίδα και την Οικογένεια. Όταν ένιωσε, ότι ο θάνατος ήταν πολύ κοντά του δεν δείλιασε, τον δέχθηκε ήρεμα γιατί γνώριζε πολύ απλά, ότι θα μετοικούσε από την στρατευόμενη Εκκλησία στην θριαμβεύουσα. Θα επέστρεφε στον Δημιουργό.

Έτσι, έστειλε το τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, που τόσο πολύ αγαπούσε και αγαπήθηκε από αυτόν. Στο μήνημά του αυτό, εκτός των άλλων, κάνει αναφορά και στον επίγειο θάνατο και την Αιώνια Ζωή. Το παρακάτω μήνυμα επιλέξαμε επετειακά ως θέμα του σημερινού άρθρου μας, το οποίο και παραθέτουμε γιά να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι νεότεροι:

«Αγαπητά μου Παιδιά,
ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ που δεν τιθασεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού, και το αύριο σήμερα και χθες. Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα.

Αυτή είναι η μοίρα των θνητών. Κι αλλοίμονο σ’ εκείνους που δεν έχουν ακόμη βρη την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου. Την απάντηση τη δίδει μόνο η χριστιανική πίστη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΝΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Κι εμείς συμπράττουμε σ’ αυτό, άλλοι για το καλό και άλλοι για το κακό. Η ελευθερία μας είναι το κριτήριο της ευθύνης μας. Μακάριοι οι έχοντες προοπτική αιωνιότητας στη ζωή τους. Αλλοιώς είναι σάρκες, έκδοτοι σε πάθη ατιμίας, πρόθυμοι για κάθε τι που ευτελίζει την ύπαρξή μας.

Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός αν κάθε άνθρωπος θυμόταν την θεία καταγωγή του και ευθυγράμμιζε τη ζωή του με τις αρχές που απορρέουν από αυτή. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει.

ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ συμβατική αφετηρία μιας νέας προσπάθειας. Κανείς ασφαλώς δεν θέλει να ζη σ’ ένα κόσμο παρακμής, αντιφάσεων, αλληλοσυγκρουομένων συμφερόντων, αδικίας και αμοραλισμού.
Η κατάσταση δεν αλλάζει μαγικά και μηχανικά. Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση.

Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών.

ΣΤΑΘΗΤΕ ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας.

Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του.

Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει.

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Με πατρική αγάπη και ευχές
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος»

Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πριν από 13 χρόνια μετέστει στην Ουράνια Βασιλεία πλην, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά μας, ζει μέσα στις καρδιές των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, όπως ζουν οι άγιοι της Εκκλησίας και οι αρχαίοι φιλόσοφοι πρόγονοί μας.

Τα κηρύγματά του είναι βαθιά τυπωμένα στην μνήμη των πιστών, γιά να τους οδηγούν στον δρόμο της Αρετής.

Ας είναι αιωνία η Μνήμη του!

Περισσότερα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Και είπεν ο πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου, βλοσυρός και δήθεν αγανακτισμένος, κατακεραυνώνοντας την δήθεν Αντιπολίτευση: «Σταματήστε να λέτε […]

Δείτε ακόμα