Επιδρομή ακρίδων επιτείνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στον γεωργικό τομέα

Αγροτικά /

Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα το ‘φαγε και ο γάιδαρος». Μία λαϊκή παροιμία, η οποία αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση, που επικρατεί σε πολλές από τις αγροτικές καλλιέργειες του νομού μας.

Δεν έφθασαν τα όσα προβλήματα επέφεραν οι επί μακρόν βροχοπτώσεις σε αυτές, ήλθε να προστεθεί και η επιδρομή εκατομμυρίων μικρών ακρίδων μαύρου χρώματος, που απειλεί να επιβαρύνει την έτσι κι αλλιώς προβληματική κατάσταση.

Από το φαινόμενο της επιδρομής έχουν πληγεί αρκετές περιοχές του νομού, όπου υπάρχουν σιταροχώραφα, όπως Χορήγι, Καστανιές, Πλαγιά, Πεδινό, Βαλτούδι κα.

Το πρόβλημα θα ενταθεί με την είσοδο των θεριζοαλωνιστικών μηχανών στα χωράφια, που θα οδηγήσει τα εν λόγω έντομα από τα σιτοχώραφα στις παρακείμενες «πράσινες» καλλιέργειες, όπως βαμβακοκαλλιέργειες και τριφυλλοκαλλιέργειες, κάτι εξαιρετικώς αρνητικό, καθώς το δάγκωμά τους στα φυτά είναι ιδιαιτέρως τοξικό και καταστρεπτικό, όπως ανέφερε ο εντεταλμένος αρμόδιος γιά θέματα γεωργίας περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Βεργίδης

Ήδη η περιφερειακή διοίκηση έχει προχωρήσει στις απαραίτητες επαφές με τον ΕΛΓΑ και την αρμόδια υπηρεσία φυτοπροστασίας γιά το θέμα και παράλληλα ενημερώνει τους παραγωγούς να δηλώσουν τις καταστροφές τους με βάση το κάθε αγροτικό τεμάχιο και την ζημιά ανά στρέμμα στην αρμόδια διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Κιλκίς.

Μία διαδικασία που είναι απαραίτητη να πραγματοποιηθεί καθώς οι σχετικές βεβαιώσεις που θα λάβουν θα χρησιμοποιηθούν σε ό,τι αφορά στο βαμβάκι στην επιδότηση της συνδεδεμένης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η βασιλόπιτα του ΧΩΜΑ Κιλκίς

Ο αθλητικός σύλλογος ΧΩμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (ΧΩ.Μ.Α.) Κιλκίς απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού […]