Γενικά

Επανήλθαν στα μαθήματα οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου Αξιούπολης

Επιστροφή στα θρανία και τα μαθήματα την Παρασκευή 2.10.20 γιά τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου Αξιούπολης μετά από τρείς εβδομάδες αποχής και καταλήψεων γιά τους πρώτους και μιάς γιά τους τελευταίους, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις από πλευράς των υπευθύνων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο γιά την διευθέτηση του ζητήματος, που αφορά στην φοίτηση στην πρώτη τάξη του γυμνασίου μαθητών προερχομένων από τρίτες χώρες στους αστικούς ιστούς Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως και στην δομή της Νέας Καβάλας.

Και τούτο, διότι η από μέρους των προτεινόμενη λύση (βλέπε σχετικό παλαιότερο δημοσίευμα) ανταποκρίνεται στα αιτήματα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου και των τοπικών αρχών, δήμου και κοινότητας, προβλέποντας ουσιαστικώς να ενταχθούν στις μαθητικές κοινότητες των τάξεων της πρώτης γυμνασίου μαθητές προερχομένοι μόνον από τον αστικό ιστό της Αξιούπολης.

Αυτό, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένως, από πέρυσι μέχρι και προσφάτως την περίοδο των κινητοποιήσεων τους, ήταν ένα από τα ισχυρότερα ζητήματα, «ώστε να μην υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των υπολοίπων μαθητών και ταυτοχρόνως τα παιδιά από τις τρίτες χώρες να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση τους να επιτυγχάνεται».

Ειδικότερα, οι τέσσερες από τις επτά προτάσεις επίλυσης του θέματος έχουν ως εξής:

1η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η δημιουργία Τ.Υ. ΖΕΠ στα σχολεία Γουμένισσας (7 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας), Ευρωπού (7 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας), και λειτουργία Δ.Υ.Ε.Π. στο Πολύκαστρο (10 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας). Ήδη στο Γυμνάσιο Αξιούπολης είναι εγγεγραμμένοι από την Omnes και τον αστικό ιστό 13 μαθητές/τριες, ενώ στο Γυμνάσιο Πλατανιάς θα λειτουργήσει Δ.Υ.Ε.Π. με 9 μαθητές/τριες.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΡΩΠΟΥ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 7
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 7
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ (Δ.Υ.Ε.Π) 10
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 13
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Δ.Υ.Ε.Π) 9
ΣΥΝΟΛΟ 46
Το ελάχιστο όριο λειτουργίας (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) είναι 7 μαθητές. Η πρόταση δεν προσκρούει πουθενά.

2η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση της υπηρεσίας είναι η δημιουργία Τ.Υ. ΖΕΠ στα σχολεία Γουμένισσας 6 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας), Ευρωπού (8 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας), και λειτουργία Δ.Υ.Ε.Π. στο Πολύκαστρο (10 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας). Ήδη στο Γυμνάσιο Αξιούπολης είναι εγγεγραμμένοι από την Omnes και τον αστικό ιστό 13 μαθητές/τριες, ενώ στο Γυμνάσιο Πλατανιάς θα λειτουργήσει Δ.Υ.Ε.Π. με 9 μαθητές/τριες.Με την κατανομή αυτή το Γυμνάσιο Ευρωπού αποκτά 120 μαθητές και δικαιολογεί θέση υποδιευθυντή, η δε Α΄ τάξη αποκτά 33+8 = 41 μαθητές από 20 και 21 σε κάθε τμήμα.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΡΩΠΟΥ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 8
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 6
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ (Δ.Υ.Ε.Π) 10
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 13
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Δ.Υ.Ε.Π) 9
ΣΥΝΟΛΟ 46
Η πρόταση προσκρούει στο ότι το ελάχιστο όριο λειτουργίας (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) είναι 7 μαθητές το οποίο ενδεχομένως υπό την άδεια του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν εισήγησης του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) θα μπορούσε να γίνει 6 μαθητές.

3η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η ίδια πρόταση με την προηγούμενη με τη διαφορά της δημιουργίας Τ.Υ. ΖΕΠ επιπλέον στο σχολείο της Πλατανιάς (4 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας), στα σχολεία Γουμένισσας (5 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας), Ευρωπού (5 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας), και λειτουργία Δ.Υ.Ε.Π. στο Πολύκαστρο (10 μαθητές/τριες από το Camp N. Καβάλας). Ήδη στο Γυμνάσιο Αξιούπολης είναι εγγεγραμμένοι από την Omnes και τον αστικό ιστό 13 μαθητές/τριες, ενώ στο Γυμνάσιο Πλατανιάς θα λειτουργήσει Δ.Υ.Ε.Π. με 9 μαθητές/τριες.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΡΩΠΟΥ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 5
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 5
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ (Δ.Υ.Ε.Π) 10
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 13
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) Α 4
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Δ.Υ.Ε.Π) 9
ΣΥΝΟΛΟ 46
Η πρόταση προσκρούει στο ότι το ελάχιστο όριο λειτουργίας (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) είναι 7 μαθητές.

4η ΠΡΟΤΑΣΗ
Να ιδρυθεί (Τ.Υ.Ζ.Ε.Π. Ι) στο Γυμνάσιο Βαπτιστή στο οποίο μπορούν να φοιτήσουν οι 24 προσφυγόπαιδες από το Camp N. Καβάλας. Το σύνολο των μαθητών στον Βαπτιστή είναι 45 μαθητές/τριες και εξ΄αυτών οι 14 φοιτούν στην Α΄ τάξη. Συνεπώς θα δημιουργηθούν 2 τμήματα από 19 μαθητές το καθένα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]