Αγροτικά

Τέλη Ιουλίου η πληρωμή αγροτικών αποζημιώσεων

Την διαβεβαίωση, ότι έως τα τέλη Ιουλίου θα έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους αγρότες, έδωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στο κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μία διαβεβαίωση που επί της ουσίας αναιρεί τα όσα είχε αναφέρει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κιλκίς, στις 17 Απριλίου, όπου είχε προσκομίσει ένα εντελώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο όμως ανετράπη λόγω του ότι υπήρξαν, όπως είπε, κάποια προβλήματα, αναφορικά με τους κλάδους στους οποίους θα δοθούν οι αποζημιώσεις σε πρώτη φάση και εκείνους, στους οποίους θα δοθούν στην συνέχεια.

«Αυτό έχει λήξει, και τώρα έως το τέλος του Ιουλίου, ό,τι χρωστάμε από αποζημιώσεις θα τις έχουμε δώσει και γιά τα αγροπεριβαλλοντικά.

Αυτά καθυστέρησαν, διότι δεν είχαμε ακόμη τις βάσεις από την εταιρία, που έχει αναλάβει να τις κάνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε ο κ. Σγουρίδης.

Ακόμη πρόσθεσε, ότι τα εν λόγω στοιχεία έχουν παραδοθεί «οπότε οι αυτόχθονες φυλές, η νιτρορύπανση και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα πληρωθούν».

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι αποζημιώσεις, που πρόκειται να δοθούν στον αγροτικό κόσμο, δεν έχουν καμμία σχέση με την συμφωνία της Ελλάδος με τους εταίρους, την οποία μάλιστα «τοποθέτησε» χρονικά έως τις 10 Ιουνίου.

Από την άλλη, βεβαίως, υπογράμμισε ότι «τα χρήματα των αποζημιώσεων πρέπει να δίδονται με σωστή διαδικασία, διότι η χώρα «τρώει» πρόστιμα».

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην περιφέρεια ο κ. Σγουρίδης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο των επαφών του στις περιφέρειες της χώρας, και μετέσχε σε πολύωρη σύσκεψη εργασίας, αντίστοιχη της προ διμήνου και στον νομό μας, στην οποία συμμετέσχον από πλευράς της περιφερειακής μας ενότητας ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Βεργίδης και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ιωάννης Αναστασιάδης.
Από πλευράς των εκπροσώπων της περιφερειακής ενότητάς μας του ετέθησαν ουσιαστικώς τρία βασικά θέματα.
Πρώτον, αυτό που αφορά στις κοινόχρηστες εκτάσεις του Δημοσίου, των οποίων η τριετής μίσθωση στους εμπλεκομένους παραγωγούς λήγει οσονούπω και είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί ο τρόπος διάθεσής τους στους ενδιαφερόμενους πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου το προσεχές Φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νομός μας διαθέτει σημαντικό αριθμό τέτοιων εκτάσεων 32.000 στρεμμάτων, και μόλις τα 20.000 εξ αυτών γιά μία σειρά από διαφόρους λόγους έχουν δηλωθεί στις εφετινές δηλώσεις καλλιέργειας.
Δεύτερον, το θέμα μεταβίβασης δικαιωμάτων από δικαιούχους που έχουν αποβιώσει που κατά τα φαινόμενα θα χαθούν από τους νόμιμους κληρονόμους.

Και τέλος το θέμα που αφορά στις άδειες λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων, που με βάση τα νέα δεδομένα είναι προβληματικές γιά πολλούς κτηνοτρόφους του νομού, όπως προσφάτως είχε δημοσιεύσει και ο «Μ».
Σύμφωνα με την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού το θέμα θα αντιμετωπισθεί μετά την πρόσφατη παράταση που εδόθη γιά τα τέλη του 2016 (Νοέμβριος), με μία νέα, που θα διαρκεί έως τον χρόνο συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη τέτοιων σταβλικών εγκαταστάσεων.

Κάτι που σημαίνει, ότι οι νέες άδειες λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων δεν θα ισχύουν γιά τους κληρονόμους των, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν, εφ’ όσον επιθυμούν να παραμείνουν στον κλάδο της κτηνοτροφίας, στην κατασκευή νέων επί τη βάσει του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα