Κοινωνία

Έντονη η παρουσία των “Αργοναυτών” στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας

Με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις της, με αποκορύφωμα την λαμπαδηφορία, τίμησε την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες”.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

“Η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», με αίσθημα βαθιάς τιμής, τίμησε την επέτειο της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, μία τραγωδία που σημάδεψε την Ιστορία του Ελληνισμού και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές και τις καρδιές μας, πραγματοποιώντας για ακόμη μία χρονιά την πιό ιστορική και καταστατική εκδήλωση της Ένωσής μας, την λαμπαδηφορία στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η λαμπαδηφορία έλαβε χώρα την Τετάρτη 15 Μαΐου και ξεκίνησε από το εντευκτήριο της Ένωσης, με τα μέλη της, με κατάληξη την πλατεία Ειρήνης στο εν λόγω μνημείο. Εκεί πραγματοποιήθηκε τελετή με απαγγελία ενός ποντιακού μοιρολογιού από τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη, τήρηση σιγής ενός λεπτού και άναμμα κεριών στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να διασφαλίσουμε το ότι η θυσία τους δεν θα ξεχασθεί ποτέ.

Συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις

Η Ένωσή μας, συμμετέσχε επίσης στις παρακάτω εκδηλώσεις της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, καιμσυγκεκριμένα:

-Στην “Φλόγα Μνήμης” του δήμου Κιλκίς, την Παρασκευή 17 Μαΐου, με μέλη της Ένωσης ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές και κρατώντας το λάβαρό μας και την σημαία με το επετειακό λογότυπο της γενοκτονίας ( G ).

-Στην κεντρική εκδήλωση της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου.

-Στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων του Πόντου στον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με μέλη της Ένωσης ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές και προσφέραμε κόλλυβα στους παρευρεθέντες στην μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής και εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας προς τους απογόνους τους.

-Στην επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς μπροστά από το μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού με εκπρόσωπο τον πρόεδρο της Ένωσης Παναγιώτη Δαμιανίδη, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι.

-Στην κεντρική εκδήλωση μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη, με μέλη της Ένωσης στην επιμνημόσυνη δέηση, στο μνημείο Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης, και πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αυτής αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ιστορικής δικαιοσύνης και της ηθικής αποκατάστασης γιά τον ποντιακό Ελληνισμό. Αποτελεί χρέος μας ως κοινωνία και ως έθνος, να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη των θυμάτων και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα