Πολιτική

«Ενστάσεις» γιά τον ισολογισμό – απολογισμό από στελέχη της μειοψηφίας δήμου Κιλκίς

Με ψήφους 28 έναντι έξι εγκρίθηκε ο ισολογισμός – απολογισμός του δήμου Κιλκίς έτους 2018, κατά την ειδική αποκλειστικώς γι αυτό το θέμα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 2.10.19.

Τα αποτελέσματα χρήσης και όλα τα επί μέρους οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού – απολογισμού παρουσίασε αναλυτικώς ο ορκωτός ελεγκτής Παναγιώτης Τσαρδακλής.
Σχολιάζοντας το συνολικό περιεχόμενο του ισολογισμού – απολογισμού, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Φαχουρίδης άσκησε κριτική στην διαδικασία παρουσιάσής του, δηλώνοντας ότι «παραπέμπει σε λογιστική έκθεση οικονομικού φορέα, ενώ δεν ακούσθηκε η πολιτική τοποθέτηση της διοίκησης, κάτι που έπρεπε να γίνει, καθώς η διοίκηση του δήμου έχει συνέχεια ανεξαρτήτως παρατάξεων». Ο κ. Φαχουρίδης επέκρινε και τα δηλωθέντα αποθέματα, «από την στιγμή που και αυτά παρατίθενται ως απλά οικονομικά στοιχεία, χωρίς παραπομπή σε προθέσεις και επιλογές του δήμου για έργα από αξιοποίηση αυτών των αποθεμάτων». Και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέληξε: «Δεν είμαστε εισπρακτικός μηχανισμός. Περίμενα πολιτικό απολογισμό της προηγούμενης διοίκησης για όλα τα πεπραγμένα, και δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί αυτή η συζήτηση δεν διεξήχθη πριν τις δημοτικές εκλογές».

Σε ό,τι αφορά στο χρονικό σημείο παρουσίασης του ισολογισμού – απολογισμού, το ερώτημα «γιατί τώρα;» έθεσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Καραμπίδης και Κώστας Ζώτος, ενώ ο επικεφαλής της Παύλος Τονικίδης «συνηγόρησε» στην τοποθέτηση του κ. Φαχουρίδη για το περιεχόμενο της συζήτησης, λέγοντας ότι «η διοίκηση έπρεπε, με αφορμή την παρουσίαση του ισολογισμού – απολογισμού έτους 2018, να παρουσιάσει την πολιτική θέση της για την διαχείριση όλων των οικονομικών θεμάτων του δήμου».

Οι τρεις προαναφερθέντες έθεσαν και ερωτήματα γιά την κατάσταση εταιριών στις οποίες ο δήμος Κιλκίς είναι βασικός μέτοχος, όπως η «Κρούσια» ΑΕ και η «Πικρολίμνη» ΑΕ, και γιατί αυτός συμμετέχει στις εν λόγω εταιρίες, από την στιγμή, που στον ισολογισμό – απολογισμό εκφράζονται επιφυλάξεις» λόγω των παθητικών που παρουσιάζουν.

Δήλωσαν δε, ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει εικόνα της γενικής κατάστασής τους και διερωτήθηκαν μήπως ο δήμος είναι υπόλογος γι αυτό. Παρεμβαίνοντας, ο δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού Δημήτρης Δημητρίου ζήτησε ενημέρωση των συμβούλων με πλήρη κατάσταση, που να περιέχει όλες τις εταιρίες, στις οποίες συμμετέχει ο δήμος Κιλκίς, διερωτηθείς «πώς μπορεί αυτός να συμμετέχει σε εταιρίες με παθητικό».

Απαντώντας σε όλους και όλα, ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης ανέφερε, ότι η διεξαγωγή της συζήτησης στις 2 Οκτωβρίου έχει να κάνει με το ότι η οικονομική επιτροπή κατέθεσε την εισήγηση για τον ισολογισμό – απολογισμό τον Ιούλιο: «Γι’ αυτό ακριβώς η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε πριν την ολοκλήρωση της θητείας της προηγούμενης διοίκησης, και γι’ αυτό η νέα ήταν υποχρεωμένη να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προς συζήτησιν τώρα, διότι ακριβώς πρόκειται για καθαρώς οικονομικό ζήτημα».

Πρόσθεσε δε, ότι, βάσει του νόμου, η νέα δημοτική αρχή είχε προθεσμία να πράξει αυτό έως τα τέλη Οκτωβρίου, «ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι».

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα