Αγροτικά

Ενισχύονται τα δικαιώματα δωρεάν φύτευσης αμπέλων από το Εθνικό Αποθεματικό

Μία «αδικία», που είχει διαπραχθεί εις βάρος της περιφερειακής μας ενότητας μέσω της πρώτης κατανομής εκτάσεων, στις οποίες μπορούν να χορηγηθούν δικαιώματα δωρεάν φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό, βάσει της αριθ. 3323/99634/01-08-2014 υπουργικής απόφασης «Δυναμικό παραγωγής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου» αποκαθιστά η δεύτερη κατανομή, όπως αυτή έχει ορισθεί με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου που λίαν συντόμως αναμένεται να κοινοποιηθεί επισήμως και στις οικίες διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται βεβαίως και αυτή του Κιλκίς.

Και τούτο διότι από τα μόλις επτά στρέμματα, που προέβλεπε γιά την ενότητα του Κιλκίς η πρώτη, έρχονται να προστεθούν με βάση την εν λόγω απόφαση και η οποία είχε προκαλέσει μεγάλη «γκρίνια» από πλευράς του αρμοδίου τμήματος φυτικής και ζωικής παραγωγής του Κιλκίς, έρχονται να προστεθούν με βάση την δεύτερη κατανομή ακόμη 51,7 στρέμματα.

Μία έκταση από τις μεγαλύτερες που παραχωρείται από τα 2.146 παραχωρούμενου συνολικώς στρέμματα του εθνικού αποθεματικού που είναι από τις μεγαλύτερες που απαντιώνται σε εθνικό επίπεδο και η δεύτερη κατά σειρά σε περιφερειακό μετά από αυτήν της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης που λαμβάνει ακόμη 104 στρέμματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας τα 51,7 στρέμματα αφορούν αποκλειστικώς σε εκτάσεις που ευρίσκονται στην δυτική πλευρά του νομού μας και συγκεκριμένα στις αμπελουργικές ζώνες της ΠΟΜ Γουμένισσας και των Πλαγίων και Πάικου, όπου και οινοποιούνται κρασιά υψηλής ποιότητας.

Σημειώνουμε, ότι η απόφαση ελήφθη «…λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κατατιθέμενες αιτήσεις των ενδιαφερομένων παραγωγών από 1η Αυγούστου έως την 15η Δεκεμβρίου 2014, οι εισηγήσεις των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ο αριθμός των διαθέσιμων δικαιωμάτων φύτευσης στο Εθνικό Αποθεματικό και η πρώτη κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης για το έτος 2015».

Υπογραμμίζεται ότι βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των δικαιωμάτων για τους ήδη κατόχους αμπελώνων, αποτελεί η τήρηση των κανονιστικών τους υποχρεώσεων. Απαραίτητη προς τούτο είναι να έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους οι δηλώσεις συγκομιδής, τουλάχιστον των ετών 2012, 2013, 2014, από τις οποίες να προκύπτει παράδοση/πώληση σταφυλιών σε νόμιμα λειτουργούντα οινοποιεία.

Σημειωτέον ότι, όπως διευκρινίζεται στη σχετική απόφαση, «οι ακριβείς εκτάσεις θα προκύψουν μετά τους απαιτούμενους ελέγχους (συμβόλαια ιδιοκτησίας, δηλώσεις συγκομιδής, κ.λπ.) για τις οποίες θα χορηγηθούν δικαιώματα φύτευσης από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, των οποίων η ισχύς τους θα είναι μέχρι 31/07/2018».

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας καλούνται να συμπληρώσουν συγκεντρωτικό πίνακα με τους δικαιούχους παραγωγούς το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 και να τον στείλουν στο Τμήμα Αμπέλου και Ελαίας της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας το ταχύτερο δυνατό (και με e−mail), καθώς και τις τυχόν αδιάθετες εκτάσεις, που επιστρέφονται στο Εθνικό Αποθεματικό.

Δεύτερη κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό του 2015:
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακές ενότητες έκταση (σε στρέμματα)
Σερρών 20
Θεσσαλονίκης 104
Χαλκιδικής 30
Κιλκίς 51,7
Πέλλας (Εδεσσα) 18
Πέλλας (Γιαννιτσά) 10
Πιερίας 15
Ημαθίας 8,3

Περισσότερα
Δείτε ακόμα