Αγροτικά

Ενημέρωση για την επιβεβαίωση εστίας καταρροϊκού πυρετού

Λόγω της εμφάνισης μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων εστιών Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (κοντά στην συνοριογραμμή με την χώρα μας) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Πρόκειται για ζωονόσο η οποία δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο. Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες. Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με τα έντομα (κουνούπια). Τα κυριότερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

• Πυρετός
• Σιελόρροια
• Ρινικό έκκριμα
• Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου του προσώπου
• Γλώσσα έντονα κυανωτική (σπάνια)
• Χωλότητα και ποδοδερματίτιδα
• Θάνατοι των ασθενών ζώων

Παρακαλούμε για την επαγρύπνηση σας ώστε να ενημερώσετε άμεσα τις Κτηνιατρικές αρχές σε περίπτωση εμφάνισης των ανωτέρω συμπτωμάτων.

Πριν την μετακίνηση των ζώων να ενημερώνετε εγκαίρως τις κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε Κιλκίς. Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν εκτός των ορίων της Π.Ε Κιλκίς θα πρέπει να ελέγχονται κλινικά από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα σκευάσματα και να συμπληρώνετε αντίστοιχα το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής από τον ιδιώτη κτηνίατρο σας (λαμβάνοντας υπόψιν και το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα), όπως επίσης και στα οχήματα με τα οποία θα μεταφερθούν τα ζώα, πριν την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωσή τους, αφού έχει προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση σε αυτά.

Στις εκμεταλλεύσεις ευαίσθητων ειδών ζώων στον Καταρροϊκό Πυρετό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), τα ζώα, όπως επίσης και τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος, ειδικότερα δε τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού(κουνούπια), ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :2341353348,350,352 (Τμήμα Κτηνιατρικής Κιλκίς)
2343031378 (Γραφείο Κτηνιατρείο Αξιούπολης)

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα αυτονόητα!

Διαβάζουμε τα δελτία τύπου που στέλνουν της τελευταίες ημέρες ο δήμος Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς κάνοντας αναφορά στην […]