Πολιτική

Ενιαία τιμή μονάδας παραχώρησης σε δικαιούχους εργατικών κατοικιών σύμφωνα με υπουργική απόφαση

Υπεγράφη την Τρίτη 14.2.17 από την υπουργό εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου η απόφαση γιά τον καθορισμό ενιαίας τιμής μονάδας παραχώρησης στυς δικαιούχους κατοικιών των οικισμών του τέως ΟΕΚ.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το θέμα είχε απασχολήσει πριν λίγο καιρό σχετική συνάντηση δικαιούχων Αξιούπολης και Κιλκίς με κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου εργασίας, με την προαναφερθείσα απόφαση να εντάσσεται στο πνεύμα αυτών των συναντήσεων, στις οποίες πρώτο και μόνο είχε αναφερθεί το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

«Η υπουργική απόφαση αφορά σε 150 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα με 12.000 κατοικίες, για τις οποίες εκκρεμούσε επί χρόνια (σε ωρισμένες περιπτώσεις από το 1978), η έκδοση παραχωρητηρίων.

Στην απόφαση προβλέπεται επίσης η αναθεώρηση των τιμών των κατοικιών για περίπου 5.000 οικιστές, οι οποίοι είχαν ήδη λάβει οριστικά παραχωρητήρια και αποπληρώνουν ακόμη το τίμημα, με τιμές μεγαλύτερες από αυτές που θα προκύψουν από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.

Παράλληλα, η απόφαση απαλλάσσει τους οικιστές από έξοδα που μέχρι τώρα τους επιβάρυναν άδικα και μετακυλούσαν το υπερβάλλον κόστος κατασκευής σε αυτούς.

Με την απόφαση αυτή δίνεται οριστικό τέλος στην ομηρία και ανασφάλεια χιλιάδων οικιστών σε όλη την Ελλάδα που επί δεκαετίες ήταν «ενοικιαστές» στα σπίτια τους, ενώ ο ΟΑΕΔ (διάδοχος του τέως ΟΕΚ) είχε σημαντικές απώλειες εσόδων από την αδυναμία των οικιστών να αντεπεξέλθουν στις παλαιές υψηλές τιμές παραχώρησης.

Το υπουργείο εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης σύντομα θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων διευκόλυνσης της αποπληρωμής των χρεών των δικαιούχων, η οποία αφορά και τα χρέη περίπου 7.000 οικιστών που έχουν πάρει ήδη παραχωρητήρια και ο χρόνος αποπληρωμής τους έχει λήξει.

Η κυβέρνηση συνεπής στις εξαγγελίες της υλοποιεί και μέσω της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης το δικό της παράλληλο πρόγραμμα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, ανακουφίζοντας ιδίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]