Αγροτικά

Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου στο Κιλκίς

Το τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους εν ενεργεία μελισσοκόμους αλλά και τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία ότι στα πλαίσια της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα δημοσιεύθηκε και είναι σε ισχύ η υπουργική απόφαση 140/106516 (ΦΕΚ 1560, τ Β’ 17-4-2021).

Όσοι είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου είναι πλέον ενταγμένοι στο νέο ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο και αποκτούν τα προνόμια του ενεργού μελισσοκόμου (άρθρο 5).

Καταργείται το μελισσοκομικό βιβλιάριο (άρθρα 13 & 14, ισχύει μόνο για 2 χρόνια και μέχρι την λήξη την τελευταία θεώρηση)

Σε όλους τους μελισσοκόμους θα χορηγηθεί μελισσοκομική ταυτότητα (άρθρο 8).

Γίνεται υποχρεωτική η δήλωση κατεχόμενων κυψελών από 1 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου κάθε έτους ( άρθρο 7 ) και σε περίπτωση μη δήλωσης τους υπάρχουν κυρώσεις και επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως 300 ευρώ με άμεση αποστολή τους στην ΔΟΥ Κιλκίς (άρθρο 11).

Για την εγγραφή των νέων μελισσοκόμων στο ηλεκτρονικό μητρώο απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά (άρθρο 4):

αίτηση εγγραφής στην ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς – Υποδειγμα 1

μία πρόσφατη φωτογραφία

βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ( άρθρο 4 παράγραφος 3 , γ ) μέσω του ΕΡΓΑΝΗ

φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ
έγγραφο που αποδεικνύει τη νόμιμη παραμονή στην χώρα εάν προέρχεται από χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε

βεβαίωση περί κατοχής των κυψελών από μελισσοκομικό σύλλογο και και εφόσον δεν υπάρχει από αγροτικό σύλλογο

αποδεικτικά απόκτησης των κατεχόμενων κυψελών

εάν έχουν αποκτηθεί από αγοροπωλησία υποβάλλονται τα παραστατικά αγοράς των κυψελών ( τιμολόγια )

εάν έχουν αποκτηθεί μετά από μεταβίβαση ή κληρονομική διαδοχή υποβάλλεται

αντίγραφο σχετικού συμβολαιογραφικού εγγράφου ή κληρονομητηρίου με μία υπεύθυνη δήλωση εάν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να ενταχθεί για πρώτη φορά στο μητρώο και μέχρι 20 κυψέλες.

Μετά την κατάθεση της αίτησης με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά χορηγείται ο κωδικός αριθμός καταχώρησης στο μητρώο. Γίνεται από τους μελισσοκόμους πυροσφράγιση των κυψελών στο εμπρόσθιο μέρος και πάνω από είσοδο των μελισσών στην κυψέλη.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων από την ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς γίνεται γίνεται καταχώρηση όλων των στοιχείων στο Μητρώο και ολοκληρώνεται η εγγραφή.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορηγείται στον μελισσοκόμο βεβαίωση εγγραφής (Υπόδειγμα 2)

Επισημάνουμε ότι ο μοναδικός τρόπος σήμανσης των κυψελών είναι η πυροσφράγιση και κυψέλες που δεν έχουν πυροσγραγισθεί δεν θα προσμετρώνται.

Περισσότερα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]

Δείτε ακόμα

Γιά τέταρτη συνεχή χρονιά στην τελική φάση («φάιναλ έιτ») η χειροσφαιρική ομάδα εφήβων Αλέξανδρου Αξιούπολης

Νέο «κρίκο» στην μακρά «αλυσίδα» επιτυχιών και διακρίσεων του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου πρόσθεσε η ομάδα εφήβων του Αλέξανδρου Αξιούπολης, καταλαμβάνοντας την […]