Γενικά

Ένα μοναδικό όσο και πρωτόγνωρο βίωμα γιά μαθητές του 2ου γυμνασίου Κιλκίς


Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14.3.15 η τριήμερη επίσκεψη του 2ου γυμνασίου Κιλκίς στην Θράκη. Οι μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος “Ήθη και έθιμα της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας” είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Θράκη, να πάρουν μια γεύση από το παρόν της αλλά και να αντιληφθούν κάποια στοχεία του παρελθόντος της.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«….Την πρώτη ημέρα, μαθητές και καθηγητές του 2ου γυμνασίου επισκεφθήκαμε την Ορεστιάδα όπου μας υποδέχτηκαν καθηγητές και μαθητές του 1ου γυμνασίου Ορεστιάδας για μια πρώτη γνωριμία. Στην Ορεστιάδα είχε προγραμματιστεί και μία σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο, ο οποίος λόγω εκτάκτων συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να μας υποδεχτεί αυτοπροσώπως, έστειλε όμως τις θερμές ευχές του μέσω εκπροσώπων του δημοτικού συμβουλίου. Σειρά είχαν το χωριό Καστανιές και ο μεθοριακός σταθμός, στον οποίο μας υποδέχτηκε η (Κιλκισσιώτισσα) πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη Παρασκευή Χαριτίδου. Όλοι μαζί περάσαμε τα σύνορα γιά επίσκεψη την παλιά Ορεστιάδα (σημερινό Κάραγατς), τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και περάσαμε την γέφυρα του (πλημμυρισμένου) Έβρου.
Κατά την παραμονή στην Αδριανούπολη έγινε αντιληπτό το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης στην οποία κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο. Ελληνικά και αρμενικά αρχοντικά (άλλα αναστηλωμένα και άλλα όχι), το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, η εβραϊκή Συναγωγή, οι (βουλγαρικές) ορθόδοξες εκκλησίες και τα οθωμανικά μνημεία (Σελιμιγιέ Τζαμί, Εσκί Τζαμί κλπ.) συνθέτουν ένα ψηφιδωτό που μαρτυρεί πολλά για το παρελθόν της πόλης. Μια πόλη όμως που εκτός από παρελθόν φαίνεται να έχει και μέλλον…
Η κιλκισιώτικη αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το «İlhami Ertem Anadolu Lisesi», ένα σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αντίστοιχο με ένα ελληνικό Λύκειο θεωρητικής κατεύθυνσης). Εκεί o διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου μάς υποδέχτηκαν με εξαιρετική θέρμη, μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, παρουσίασαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Εμείς με τη σειρά μας είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια σύντομη παρουσίαση της πόλης μας, του σχολείου μας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η καλή διάθεση των Τούρκων εκπαιδευτικών του σχολείου μάς εξέπληξε θετικά και, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η διαφορά γλώσσας, νιώσαμε ότι ο “πάγος” και η διστακτικότητα ξεπεράστηκαν αμέσως. Το ίδιο βράδυ το τουρκικό σχολείο παρέθεσε γεύμα στους μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας, σε έναν καταπληκτικό χώρο με θέα την Αδριανούπολη, κατά το οποίο, η πιο χαλαρή πια κουβέντα, η μουσική και ο χορός μας έφεραν όλους πολύ πιο κοντά. Αποχαιρετίσαμε τους, φίλους πια, συναδέλφους και συμμαθητές καλώντας τους να επισκεφθούν το Κιλκίς και το σχολείο μας. Αποδέχτηκαν, με πολλή χαρά, την πρόσκληση και τους περιμένουμε…
Στην Αδριανούπολη, όμως, επισκεφθήκαμε και το ελληνικό προξενείο. Εκεί, η πρόξενος και τα μέλη της ελληνικής διπλωματίας μας υποδέχτηκαν εγκάρδια. Η πρόξενος μάλιστα με ιδιαίτερη συγκίνηση αφού είναι απόφοιτος του 2ου γυμνασίου Κιλκίς και έζησε εκεί τα “πιο σκανδαλιάρικα χρόνια”, όπως η ίδια δήλωσε. Ενημερωθήκαμε για τον ρόλο που παίζει ένα προξενείο σε μια χώρα και ιδιαίτερα για το ρόλο που καλείται να παίξει το Προξενείο Αδριανούπολης σε μια πόλη τόσο κοντά μας, με τόσο πολλούς Έλληνες επισκέπτες και το έντονο ελληνικό παρελθόν, στην οποία όμως σήμερα ζούν μόνιμα ελάχιστοι (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) Έλληνες. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας αφού οι περισσότεροι δεν είχαμε επισκεφθεί ποτέ ένα ελληνικό προξενείο, ένα χώρο που, μέσα σε μια άλλη χώρα, είναι Ελλάδα.
Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε την Μακρά Γέφυρα (Uzun Kopru) όπου οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν: Μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου, ο διευθυντής και καθηγητές του εκεί «Anadolu Lisesi» (σχολείου αντίστοιχου με αυτό της Αδριανούπολης). Στην Μακρά Γέφυρα επισκεφθήκαμε τον Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ο οποίος αναστηλώθηκε και στον οποίο μάλιστα (το 2013) μετά από 91 χρόνια ξανακούστηκε το Χριστός Ανέστη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Δυστυχώς ο χρόνος και οι κακές καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να περιηγηθούμε στην πόλη. Μετά το γεύμα που μας παρέθεσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης αναχωρήσαμε για την επιστροφή.
Ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από την όμορφη Αλεξανδρούπολη όπου αποχαιρετίσαμε την πρόξενο, η παρουσία της οποίας στο πλευρό μας ήταν συνεχής, και την οποία πραγματικά δεν μπορούμε να βρούμε λόγια να ευχαριστήσουμε, φτάσαμε στην Κομοτηνή. Εκεί επισκεφθήκαμε το Μουσείο Καραθεοδωρή. Ενημερωθήκαμε για τον παγκοσμίως διακεκριμένο αυτό μαθηματικό, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Θράκης και ο οποίος τίμησε με το επιστημονικό έργο του αλλά και με όλη γενικά τη δράση του τη χώρα μας.
Είναι πολύ δύσκολο να αποδώσουμε σε λίγα λόγια όλα όσα ζήσαμε αυτές τις τρεις μέρες, όπως ήταν και εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε όλα οσα θέλαμε να κάνουμε μέσα σε τρεις μόνο ημέρες. Από τη σημερινή Θράκη πήραμε μια μικρή γεύση για το παρόν της και μόνο μια μικρή ιδέα για το παρελθόν της. Ίσως πάντως αυτό το λίγο να είναι η αφορμή για να ψάξουμε περισσότερο, να μάθουμε περισσότερα και να ανοίξουμε περισσότερο τους ορίζοντές μας. Ίσως ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας και ξεκινήσαμε φιλίες οι οποίες στο μέλλον θα μας φέρουν πιο κοντά, τόσο στη Θράκη του παρελθόντος όσο και στην Θράκη του παρόντος και του μέλλοντος αναλογιζόμενοι τη φράση του Προυστ: “Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στο να ανακαλύψεις νέα τοπία, αλλά στο να αποκτήσεις καινούρια μάτια”».
Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]