Αγροτικά

Εν αναμονή της εργαλειοθήκης των Βρυξελλών αποφάσεις για καλαμπόκι,λίπασμα ενίσχυση κτηνοτρόφων

Εντός της 23ης Μαρτίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την εργαλειοθήκη που θα έχουν τα κράτη μέλη στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου κόστους στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, αποκαλύπτει τον βασικό άξονα των παρεμβάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την προσθήκη του καλαμποκιού στη λίστα των προϊόντων που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση, που ίσως αφορά σε νέες εκτάσεις. Μάλιστα παίζει σοβαρά το ενδεχόμενο η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι να ισχύσει από της σπορές που ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες καιρού επιτρέποντος. Ενδέχεται πάντως η ενίσχυση να αφορά μόνο τις επιπλέον εκτάσεις, κάτι το οποίο ο υπουργός βλέπει με ενδιαφέρον. Είναι μια λύση αντίστοιχη με αυτήν που φαίνεται ότι θα υιοθετήσουν και άλλα κράτη μέλη, όπως είναι η Ιρλανδία, που επεξεργάζεται μια κρατική ενίσχυση της τάξης των 40 ευρώ το στρέμμα για νέες καλλιέργειες με εαρινά δημητριακά, όσπρια και κτηνοτροφικά ψυχανθή.

Η παρέμβαση λοιπόν αυτή, δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί σε όσους παραγωγούς καλαμποκιού δηλώσουν στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με πέρυσι, με την ενίσχυση να περιορίζεται στις νέες εκτάσεις.

Με 78 εκατ. λιπάσματα και κτηνοτρόφοι

Το νέο ταμείο 78 εκατ. που διαμορφώνουν οι πόροι από το αποθεματικό κρίσης (26 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα) μαζί με την προσαύξηση αυτών κατά 200% από εθνικούς πόρους, αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση στα λιπάσματα και στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά. Ο ίδιος κατευθύνεται προς τη λογική εισαγωγής φίλτρων για τα λιπάσματα, βάσει και των κοινοτικών οδηγιών, ώστε η ενίσχυση να δοθεί στους παραγωγούς βάσει της καλλιέργειας και της κατανάλωσης που έχει σε προϊόντα θρέψης, δηλαδή των τιμολογίων που προσκομίζει.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση θα περιλαμβάνει και ένα πλαφόν, κάτι πολύ κοντά δηλαδή «στο 2χιλιαρο για τα λιπάσματα». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, για ένα τέτοιο μέτρο θα χρειαστούν περίπου τόσοι πόροι όσους εξασφαλίζει το ξεκλείδωμα του αποθεματικού κτίσεις από την Κομισιόν. Σημειώνεται ότι ο υπουργός δεν αποκλείει και το σενάριο να κατευθυνθούν πόροι ενίσχυσης και στη βιομηχανία.

Στον βασικό σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται και μια νέα πρόσθετη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, πέρα από την επιστροφή 4% επί του τζίρου β΄εξαμήνου 2021. Το πλάνο προϋποθέτει την εξασφάλιση κάποιου ποσού από τα 78 εκατ. του αποθεματικού κρίσης, ωστόσο ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, εκτιμά ότι η Ευρώπη θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του μέτρου 21, το επταχίλιαρο, κάτι το οποίο κατέθεσε και ως αίτημα στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ πριν από μερικές ημέρες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εξασφαλίζονται επιπλέον πόροι, οι οποίοι κατά προτεραιότητα αν όχι αποκλειστικότητα θα κατευθυνθούν προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Παράλληλα, στην εργαλειοθήκη που παρουσιάζει τις επόμενες ώρες η Κομισιόν, προβλέπεται και η ενεργοποίηση της ρύθμισης παύσης αγρανάπαυσης.

Στον απόηχο πάντως των παρεμβάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και κόντρα για την πράσινη συμφωνία, αφού απ’ ό,τι φαίνεται έχει βρεθεί η αφορμή που ανοίγει την κερκόπορτα αν όχι για έναν συνολικό μετριασμό της φιλοδοξίας του εγχειρήματος, τουλάχιστον για το φρενάρισμά της ενεργοποίησης. Ενδεικτικό είναι ότι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το βράδυ της Δευτέρας 21 Μαρτίου, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο 17% ο στόχος αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους, από 25% που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

Πηγή: agronews.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]