Πολιτισμός

Την ελληνική εκπαίδευση στην Αν.Ρωμυλία ανέδειξε εκδήλωση του «Αγίου Τρύφωνος» Κιλκίς

Ο πολιτιστικός σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς “Άγιος Τρύφων” και ο δήμος Κιλκίς, σε συνεργασία με την πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας και το σύλλογο φίλων του ιερού ιδρύματος “Αγία Τριάδα“, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής της μνήμης των πολιούχων Α. Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, πραγματοποίησε, το Σάββατο 14.11.15 εκδήλωση, στη αίθουσα της πολιτιστικής εταιρίας Εκπαιδευτικών, με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου του Ανατολικορωμυλιώτη Θεμιστοκλή Μουτσίση, με τίτλο «Κοινωνία και Εκπαίδευση στη Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (19ος αι. – 1919) Η δράση των εκπαιδευτικών και ο Βλάσιος Σκορδέλης”.

Το βιβλίο αποτελεί μια εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα για την εκπαίδευση στην Στενήμαχο, κάνοντας μια πλήρη αναφορά πρωτίστως στην οικονομικό- πολιτική κατάσταση από τις αρχές του 19ου έως και το 1919 στους πρώτους διωγμούς, όπου παρά τις αντίξοες συνθήκες οι Στενημαχιτες κατόρθωσαν με πνεύμα συλλογικότητας και αδελφοσύνης να διατηρήσουν το δικό τους στοιχείο, δηλαδή το ελληνικό στοιχείο.

Μέσα από τα πολλά σχολεία τους, το Παρθεναγωγείο τους, δίνοντας έμφαση στον εθνικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, διατήρησαν την ελληνικότητα τους, μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη τους για την Ελλάδα, στους νέους και τις νέες του τόπου τους.

Μεγάλη μορφή εκπαιδευτικού υπήρξε ο Βλάσης Σκορδέλης, αυτός που έθεσε τα θεμέλια για μια νέα πορεία στην εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΜΟΥΤΣΙΤΣΗΣ
Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο για όλους και ιδιαιτέρως για τους εκπαιδευτικούς.

Το βιβλίο είναι το τέταρτο της εκδοτικής σειράς “Βιβλιοθήκη Ανατολικής Ρωμυλίας”, την οποία δημιούργησε ο Σύλλογος “Φίλοι του Ιερού Ιδρύματος Αγία Τριάδα”. Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ, Ευδοκία Παπαχρηστούδη, ενώ στη συνέχεια η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Σιδηρούλα Ζιώγου- Καραστεργίου έκανε μια εμπεριστατωμένη αναφορά υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο.

Στη συνέχεια ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκε τόσο στις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της έρευνας του όσο και στα πρόσωπα τα οποία στάθηκαν δίπλα του σε αυτήν στην προσπάθειά του.

Την εκδήλωση συντόνισε η γενική γραμματέας του συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς «ο Άγιος Τρύφων», Ελένη Μακούλη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]