Αγροτικά

Εξαιρετική η φετινή χρονιά γιά τα κεράσια της Παιονίας

Σε μία άκρως εξαιρετική χρονιά εξελίσσεται γιά τους περίπου πενήντα κερασοπαραγωγούς της Γουμένισσας και της περιοχής Φυλυριάς, Τούμπας, Ευρωπού και Γερακώνα και στο επίπεδο της πρώιμης παραγωγής και της επερχομένης μετά από ένα δεκαήμερο όψιμης, καθώς τα δένδρα είναι «φορτωμένα» με καρπούς.

Μία εξέλιξη άκρως ενθαρρυντική γιά την δενδρώδη αυτή καλλιέργεια, που ως επί το πλείστον έχει σημείο αναφοράς την δυτική πλευρά του νομού μας, που οφείλεται κυρίως στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν γιά το κεράσι και αποτελεί ένα πολύ καλό αντιστάθμισμα σε σχέση με την αντίστοιχη πολύ καλή περυσινή συγκομιδή ανερχόμενη στον ένα τόννο ανά στρέμμα γιά τα δένδρα 4 μέχρι 7 ετών, ανάλογα με τα υποκείμενα ποικιλιών που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Γεγονός, βεβαίως, που ικανοποιεί τους κερασοπαραγωγούς καθώς πρόκειται γιά μία παραγωγή με υψηλή συνήθως κερδοφορία σε χρονιές υψηλής συγκομιδής.
Ενδεικτικώς αναφέρεται, ότι οι τιμές παραγωγών γιά τον νομό μας κυμάνθηκαν πέρυσι στα 1,70-2,30 ευρώ το κιλό και 1,30-1,80 ευρώ γιά πρώιμα και όψιμα κεράσια αντιστοίχως, όταν το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 0,60 ευρώ περίπου ανά κιλό.

Σε ό,τι αφορά τις εφετινές τιμές τα έως τώρα δεδομένα καταδεικνύουν, ότι θα κυμανθούν στα ίδια επιπεδα.

Βεβαίως, πάντοτε τίθενται ζητήματα αξιοπιστίας των πάσης φύσεως εμπόρων σε σχέση με τον τρόπο πλήρους τήρησης συμφωνιών, κυρίως σε ό,τι αφορά στον χρόνο αποπληρωμής και δευτερευόντως στην καταβολή τους, καθώς πρόκειται γιά προϊόν άμεσης κατανάλωσης από συγκομιδή του (5 έως 7 ημερών), και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν περιθώρια αποθήκευσής του και πώλησής του σε ευνοϊκή χρονική συγκυρία.

Και ενώ σε επίπεδο παραγωγής και τιμών τα δεδομένα είναι ευχάριστα, προβληματικοί εξακολουθούν να παραμένουν δύο παράμετροι, αυτός του ανθρώπινου δυναμικού, που απασχολείται στην συγκομιδή των κερασιών, που στην πλειονότητά τους είναι Αλβανοί και ολίγοι Σκοπιανοί και Βούλγαροι, και στην ελάχιστη μειοψηφία των Ελληνες και δευτερευόντως, αλλά ύψιστης σημασίας, αυτής της μη συγκρότησης ομάδας παραγωγών.

Μία πραγματική «ανοικτή πληγή» γιά την προοπτική των κερασοπαραγωγών της περιοχής, που έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά στα εισοδήματα των παραγωγών, καθώς δεν εμπλέκονται στην τυποποίηση και διάθεση του επωνύμου προϊόντος τους στην κατανάλωση.

Δυστυχώς, το έλλειμμα συνεννόησης και ανάληψης πρωτοβουλίας προς την εν λόγω κατεύθυνση ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» στην κερασοπαραγωγή του νομού μας, που εκμεταλλευόμενη κυρίως τις υψηλές τιμές διάθεσης του προϊόντος, αδρανεί σε αυτό που πραγματικά σηματοδοτεί την διαχρονικότητά της που δεν είναι άλλο από την ποιότητα του κερασιού εξ ίσου υψηλή και εφέτος, και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει η εμπλοκή στην τυποποίηση και διάθεση του σε συνεταιριστικό επίπεδο, όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους παραγωγούς της Κατερίνης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα