Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Πειραματικού Λυκείου στη Γουμένισσα

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Δρόμοι της Μνήμης” και εν όψει της 1ης Φεβρουαρίου ημέρα γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, που τιμάται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, οι μαθητές/τριες του 2ου Πειραματικού Λυκείου με συνοδούς καθηγητές την Πηνελόπη Καλπάκα, την Άννα Μπαδήλα και τον Νίκο Καρακάση, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου επισκέφθηκαν ένα από τα ωραιότερα μέρη του νομού μας, τη Γουμένισσα, αυτή τη μικρή κωμόπολη με τη μεγάλη πολιτιστική και μουσική παράδοση.

Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την υπεύθυνη του προγράμματος αναφέρονται τα εξής:

“Επισκεφθήκαμε το κτήμα Τάτση, που αποτελεί έναν από τους πρώτους αμπελώνες βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, για να γνωρίσουμε τον μοναδικό κόσμο του κρασιού, τον οποίο άριστα γνωρίζουν οι οινοποιοί του. Οι ιδιοκτήτες του μας υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη, μας ξενάγησαν στις σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις, μας εξήγησαν τη διαδικασία παραγωγής από τη στιγμή του τρύγου έως και την εμφιάλωσή του και γευτήκαμε τις τοπικές ποικιλίες κρασιού παραγωγής τους.

Επισκεφθήκαμε το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα στον οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη τιμή, ως προστάτη των αμπελουργών. Ο Αστέριος Τάτσης, πρόεδρος της κοινότητας Γουμένισσας και του λαογραφικού συλλόγου Άγιος Τρύφωνας, μας ξενάγησε στον ιερό χώρο και αφηγήθηκε το έθιμο “Κουρμπάνι” που αναβιώνει την ημέρα της γιορτής του Αγίου, όπως μεταφέρθηκε από τη Στενήμαχο.


Επισκεφθήκαμε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, εμβληματικό βυζαντινό μνημείο. Σεργιανίσαμε στην «παλιά πόλη», στα στενά δρομάκια και θαυμάσαμε τα παλιά αρχοντικά Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Καταλύσαμε στην κεντρική πλατεία Θ. Ζελέγκου με την ιστορική κρήνη, τα παραδοσιακά καφενεδάκια και τα διατηρητέα κτίρια.

Με την επίσκεψη μας γνωρίσαμε μια περιοχή εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς και πλούτου, ανθρώπους ζεστούς και φιλόξενους, με αγάπη και σεβασμό για τον τόπο τους, δεμένους με την πολιτισμική κληρονομιά, ταγμένους στο έργο της διατήρησης και της διάδοσή της. Φύγαμε γεμάτοι γεύσεις και μυρωδιές.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τάτση, πρόεδρο της κοινότητας Γουμένισσας και του λαογραφικού συλλόγου Άγιος Τρύφωνας, για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση και τη θερμή φιλοξενία”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα