Αγροτικά

«Καμπανάκι» γιά την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Το ενδεχόμενο να απωλέσουν την συνδεδεμένη ενίσχυσή τους από τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια αντιμετωπίζουν περίπου πενήντα αιγοπροβατοτρόφοι του νομού μας, καθώς εκκρεμούν στον ελληνικό οργανισμό γάλακτος και κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) οι προβλεπόμενες εκ του κανονισμού διαδικασίες, που αφορούν τα ισοζύγια γάλακτος ενός μεταποιητή ιδιώτη τυροκόμου στον οποίο οι εν λόγω παραγωγοί εισκομίζουν τα γάλα τους.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Μαχητή» και ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης, καθώς αρκετοί εξ αυτών προέρχονται από την περιοχή του δήμου Παιονίας, επισημαίνοντας με την σειρά τους την ανησυχία του για το ενδεχόμενο απώλειας ενισχύσεων «και μάλιστα σε μία περίοδο όπου ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας και οι απασχολούμενο σε αυτόν αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων», όπως προσφάτως άλλωστε είχε δημοσιοποιηθεί και στον «Μαχητή».

Σημειώνεται, ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας Αθανάσιος Μπάσδρας, που τυροκομούσε έως το περασμένο Καλοκαίρι τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην περιοχή των Ευζώνων, έχοντας διακόψει έκτοτε την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν έχει προσκομίσει ως ώφειλε τα σχετικά ισοζύγια γάλακτος στο αρμόδιο τμήμα του ΕΛΟΓΑΚ με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστά στον οργανισμό οι αντίστοιχες εισκομίσεις γάλακτος των παραγωγών, με βάση τις οποίες καταβάλονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εκ των πιό σημαντικών παραγωγών της περιοχής του Λάμπρου Σκαντζούρη, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, υποχρεώθηκε να προσκομίσει αυτοπροσώπως στον ΕΛΟΓΑΚ παραστατικά απόδειξης των εισκομίσεων γάλακτός του, ούτως ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο απώλειας των ενισχύσεων, όπως δήλωσε στον «Μαχητή», τονίζοντας και μία ακόμη παράμετρο του προβλήματος αυτής των οφειλών του εν λόγω επιχειρηματία προς τους παραγωγούς της περιοχής με βάση και την προσωπική του εμπειρία «ύψους 25.000 ευρώ», όπως υπογράμμισε.

Τα της ατελούς συμπεριφοράς του κ. Μπάσδρα, σε σχέση με τον καταρτισμό των ισοζυγίων του γάλακτος στον αρμόδιο οργανισμό (ΕΛΟΓΑΚ), και των κινδύνων που συνεπάγονται εξ αυτού, επιβεβαίωσε στον «Μαχητή» και ο προϊστάμενος του τμήματος στην Θεσσαλονίκη Στράτος Νικολάου, επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός έχει προβεί με βάση εισηγήσεις της υπηρεσίας του στην επιβολή ποινών προς τον εν λόγω επιχειρηματία.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν όσοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να κινηθούν αναλόγως του κ. Σκαντζούρη προσκομίζοντας στον οργανισμό επίσημα παραστατικά στοιχεία των εισκομίσεων γάλακτός τους προκειμένου να εξαλείψουν τον κίνδυνο απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσής τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]