Πολιτική

Έκκληση 31 κατοίκων της Γουμένισσας για τα χρόνια προβλήματά της

Τα χρόνια προβλήματα της Γουμένισσας ….χρονίζουν ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας πλέον κατάσταση «ασφυξίας» στην όμορφη «νύφη» του Πάικου, «πυροδοτώντας» ποικίλες αντιδράσεις.

Ετσι, 31 κάτοικοι της ιστορικής κωμόπολης συνυπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, την οποία και κοινοποιούν στους εκπροσώπους όλων των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,
Με την παρούσα ανοικτή επιστολή ως κάτοικοι της Γουμένισσας, θέτουμε υπ’ όψιν σας χρονίζοντα θέματα του τόπου μας. Προηγούμενες πολιτικές και δημοτικές αρχές υποσχέθηκαν την υλοποίησή τους, ωστόσο παραμένουν εκκρεμή. Με την παρέμβασή μας θέλουμε να ενισχύσουμε τον αυτοδιοικητικό θεσμό και ως δημότες να συμβάλλουμε στην επίλυση τοπικών υποθέσεων.

Τα θέματα που θέτουμε υπόψη σας είναι:
-Επέκταση πολεοδομικού σχεδίου Γουμένισσας
Με το από 10-5-89 Π/Δ (ΦΕΚ 292/Δ) εγκρίθηκε η πολεοδομικη μελέτη επέκτασης περιοχής Γουμένισσας. Με το ΑΠ 4946/13-10-2005 της νομαρχίας Κιλκίς κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής της παραπάνω μελέτης.
Εως σήμερα δεν έχει γίνει καμμία σχετική ενέργεια γιά χάραξη δρόμων και σχετικών υποδομών, ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους οικόπεδα με σκοπό την κατασκευή νέων κατοικιών.

-Αξιοποίηση στρατοπέδου «Καπετάν Γκόνου Δογιάμα» Γουμένισσας
Το υπουργείο εθνικής αμύνης με το Φ. 900.09/5/95265 έγγραφό του παραχώρησε γιά χρήση το παραπάνω στρατόπεδο στον δήμο Παιονιας. Το συγκρότημά του (κτίρια και χώροι) παραμένει σε άθλια κατάσταση, οι εγκαταστάσεις του λεηλατούνται και ρημάζουν. Είναι καιρός ο δήμος να προβεί στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου γιά κοινωφελείς σκοπούς και δράσεις.

-Αδέσποτα ζώα και αγέλες.
Είναι γνωστό, ότι την αγροτική περιοχή μας αγέλη αδέσποτων βοοειδών προκαλεί τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές. Κινδυνεύουν περιουσίες, και το σπουδαιότερο άνθρωποι.
Επίσης, γύρω από τον οικισμό κινούνται αγέλες σκύλων. Περιφέρονται κοντά στα σχολεία, τις εργατικές κατοικίες, τα κοιμητήρια και αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων.
Πρέπει να βρεθεί και να δοθεί λύση. Απειλείται η ψυχική και σωματική υγεία συμπολιτών μας.

-Ανάδειξη παλαιού κολυμβητηρίου
Στην Γουμένισσα λειγτουργούσε κολυμβητική δεξαμενή, η οποία προ ετών επιχωματώθηκε προς μεγάλυ λύπη των πολιτών. Μπορεί και πρέπει να προγραμματισθεί η επαναφορά της, η αξιοποίηση του χώρου της και η επαναλειτουργία της. Κοντά της υπάρχουν δημόσια κτίρια, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με το παραπάνω έργο.

-Περιφερειακή οδός
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατασκευή στην Γουμένισσα περιφερειακής οδού με δεδομένο την στενότητα των δρόμων της πόλης και την δυσκολία πρόσβασης των οχημάτων προς το Πάικο. Πρόκειται γιά μεγάλο έργο, το οποίο πρέπει να ενταχθεί σε προγραμματισμό.

-Η δημόσια οδός Γουμένισσας-Ευρώπου
Η απόσταση μεταξύ Γουμενισσας και Ευρώπου δύο πανάρχαιων κέντρων της Παιονίας είναι ελάχιστα χιλιόμετρα. Ο δρόμος, που συνδέει τα κέντρα αυτά, είναι από τους παλαιότερους στην ευρύτερη περιοχή, ποτέ όμως δεν ασφαλτοστρώθηκε.

Το θέμα έχει απασχολήσει πολλούς αλλά πάντα ένα τόσο ζωτικής σημασίας έργο παραμένει στην πιό κακή κατάσταση. Είναι πλέον καιρός οι αρχές μας να ασχοληθούν σοβαρά με την δημόσια αυτή οδό, που θα συμβάλει, πέραν τωνάλλων, και στην τουριστική ανάπτυξη της Παιονίας.

-Εκτέλεση έργων
Είναι αναγκαία η κατασκευή των παρακάτω έργων:
Α. Φρεατίων και σχαρών μεγάλων διαστάσεων γιά την απορρόφηση όμβριων υδάτων στους δρόμους προς Γρίβα, Φιλυριά και νέα κοιμητήρια Γουμένισσας
Β. Αποχετευτικών αγώγών και ηλεκτροφωτισμού και παρόδων
Γ. Συντήρηση, διαπλάτυνση και διάνοιξη αγροτικών δρόμων
Δ. Κατασκευή βιολογικού καθαρισμού

Επειδή, κ. δήμαρχε δεν επιθυμούμε να είμαστε δημότες δεύτερης κατηγορίας, που κατοικούμε στον ορεινό όγκο του Πάικου, δεν εκπλιπαρούμε γιά την επίλυση των χρονιζόντων αυτών προβλημάτων του τόπου μας, την ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]