Πολιτική

Ε.Αγαθοπούλου: Στα τέλη του… 2021 η πληρωμή των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ/ΚΟΕ στο Κιλκίς

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, ανέδειξε το θέμα της μη πληρωμής των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ/ΠΣΕΑ) στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Κιλκίς. Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδοξο ότι όμοροι νομοί έχουν αποζημιωθεί πλήρως και το Κιλκίς δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.

Στην απάντησή του το Υπουργείο δεν απαντά επί της ουσίας στα ερωτήματα για τα κριτήρια πληρωμών, το χρονοδιάγραμμα καθώς και αν επαρκεί ο προϋπολογισμός για όλες τις πληρωμές. Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο μόνος λόγος καθυστέρησης είναι η επεξεργασία μεγάλου πλήθους αιτήσεων από τον ΕΛΓΑ.

Βέβαια, το Υπουργείο δεν έχει την διάθεση να αναλάβει την ευθύνη του για την υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, ώστε να έχει την δυνατότητα να καταβάλει τις αποζημιώσεις εγκαίρως και όχι μετά από 3 και 4 χρόνια, έχει όμως την διάθεση να επιρρίψει την ευθύνη στους αγρότες ότι δεν κατέθεσαν εγκαίρως τα χαρτιά τους. Η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα της ατομικής ευθύνης για… πάσα νόσο.

Οι αποζημιώσεις αποτελούν σημαντικό μέρος του εισοδήματος των ανθρώπων που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα και είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσει το Υπουργείο ότι δεν μπορούν να αντέξουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021, όπως χαρακτηριστικά αφήνει να εννοηθεί στην απάντησή του.

Τα μικροπολιτικά παιχνίδια Υπουργών και Υφυπουργών σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες όμορων νομών διαστρεβλώνουν πλήρως την αναλογική πληρωμή των αποζημιώσεων στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Ο εμπαιγμός και το εμπόριο ελπίδας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους συνεχίζεται από την κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας και της τεράστιας οικονομικής ύφεσης. Δεν ήταν λίγες οι υποσχέσεις που άκουσαν. Λίγα ήταν όσα έγιναν πράξη.

Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή κατέθεσαν πλήρως κοστολογημένη πρόταση για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και επίσης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου επεσήμαναν διάφορες στρεβλώσεις και παραλείψεις ανά την επικράτεια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα