Πολιτική

ΑλλάΖΩ:Εφαρμόστε τις αποφάσεις ΔΣ γιά τα αδέσποτα ζώα»

Την εφαρμογή των αποφάσεων της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, της Δευτέρας 29.12.14, γιά τα αδέσποτα ζώα ζητεί από την δημοτική αρχή Κιλκίς ο συνδυασμός της ελάσσονος μειοψηφίας «ΑλλάΖΩ».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

« Στην τελευταία συνεδρίαση έτους 2014, του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς στις 29/12, πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν «υφιστάμενη κατάσταση-υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στα όρια του δήμου Κιλκίς». Για το θέμα είχαν παρευρεθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εκπρόσωποι του φιλοζωικού συλλόγου Κιλκίς, καθώς και πλήθος συμπολιτών μας που έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία. Ακολούθησε συζήτηση περίπου δύο ωρών, έγιναν μακροσκελείς αναλύσεις, τέθηκαν προτάσεις και από πλευράς της διοίκησης του δήμου υπήρξαν δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι εν λόγω δεσμεύσεις αφορούσαν σε:
• Πρόσληψη τριών υπαλλήλων για την περισυλλογή και την περίθαλψη των αδέσποτων σκύλων, στον δήμο μας
• Σύσταση πενταμελούς επιτροπής
• Εξεύρεση νέου χώρου φιλοξενίας των αδέσποτων σε φυσικό περιβάλλον, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση στο χώρο που φιλοξενούνται είναι απαράδεκτη τόσο από άποψη υποδομών, όσο και από άποψη υγιεινής, αφού ο χώρος έχει μετατραπεί σε μία τεράστια εστία μολύνσεως που απειλεί τις ζωές των ζώων
• Τεχνικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου, ώστε να αντιμετωπισθεί προσωρινά η άθλια κατάσταση διαβίωσης των αδέσποτων,
• Διακίνηση ενημερωτικού φυλλαδίου για την σχετική ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σήμερα, μετά από ενάμιση μήνα διαπιστώνουμε ότι καμμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει υλοποιηθεί. Αντιθέτως η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει καθώς τα αδέσποτα σκυλιά πληθαίνουν, το κυνοκομείο είναι πλέον ένας μολυσματικός χώρος, καθώς ασθένειες προσβάλλουν την υγεία των ζώων που φιλοξενούνται (είκοσι σκυλιά υποβάλλονται σε μακρόχρονη και μεγάλου κόστους θεραπεία), όπως η λεϊσμάνια και η ερλίχια με αποτέλεσμα να χάνουν την ζωή τους, παρά την θεραπευτική αγωγή που τους παρέχεται από εθελοντή συμπολίτη μας. Επίσης ένα μεγάλο μέρος από το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ που είχε αποδοθεί με προηγούμενη απόφαση ΔΣ, για τροφές, εμβολιασμούς και στειρώσεις, εξανεμίζεται σε φάρμακα. Οι τεχνικές παρεμβάσεις που ήταν να γίνουν περιορίστηκαν απλώς και μόνο στην χορήγηση αμμοχάλικου από τον δήμο, οι δε συμπολίτες μας, που φροντίζουν πάνω σε καθημερινή και εθελοντική βάση τα σκυλιά, έχουν κουραστεί με την όλη κατάσταση.

Σε ερώτημα που τέθηκε προς τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Πεντζερετζή, κατά την διάρκεια του ΔΣ της 16/02/2015, η απάντηση του ήταν ότι «καμμία ευθύνη δεν φέρεις ο δήμος σχετικώς με το κυνοκομείο, επειδή δεν ανήκει σ’ αυτόν», ενώ ακόμα ψάχνει για έναν «περίφημο χώρο» που θα χρησιμοποιηθεί για νέο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι «τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και η λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978», και ότι οι ευθύνες και αρμοδιότητες αφορούν καθολικά τον Δήμο, έτσι όπως καθορίζονται από το νόμο 4039/2012 που έχει τροποποιηθεί από τον 4235/2014.

Τη τρέχουσα περίοδο, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκεται στον δήμο Κιλκίς, είναι υπερσυμφορημένο, με πολλά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του καθώς και με σοβαρότατα προβλήματα υγιεινής που αφορούν σε μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και τελικά τον θάνατο τους. Άρα λειτουργεί ως φυλακή και ως νεκροταφείο.

Από την άλλη, τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν μέσα στην πόλη αλλά και περιαστικά κατά αγέλες, αποτελούν επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για την δημόσια υγεία, σύμφωνα με την άποψη κτηνιάτρων της πόλης με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, καθώς η ασθένεια της λύσσας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον δήμο μας αλλά και ο εχινόκοκκος. Και οι δύο μεταδίδονται απ’ ευθείας από το ζώο που νοσεί, στον άνθρωπο.

Την ίδια στιγμή ακούγονται φωνές για ανάθεση σε ιδιώτες, τακτική που συνηθίζει να εφαρμόζει η διοίκηση του δήμου μας και αντιβαίνει στα συμφέροντα των δημοτών, καθώς τα έξοδα στηρίζονται στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες.
Η κατάσταση αυτή, που διαιωνίζεται την τελευταία δεκαετία με την ανοχή αλλά και την ολιγωρία, τόσο των προηγούμενων διοικήσεων όσο και της σημερινής, μας ανησυχεί ιδιαιτέρως διότι εξελίσσεται ολοένα και χειρότερα εις βάρος της δημόσιας υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Καλούμε, λοιπόν, την διοίκηση του δήμου, να παραδεχθεί ότι έχει την απόλυτη ευθύνη επί του θέματος, που έτσι κι αλλιώς διέπεται από την νομοθεσία όπως έχει προαναφερθεί, να δραστηριοποιηθεί με υπευθυνότητα και να δείξει την ανάλογη ευαισθησία, έτσι όπως ο πολιτισμός μας το επιβάλλει.

Η λύση του προβλήματος, επιβάλλεται να είναι δραστική τόσο για την προστασία των πολιτών, όσο και για την προστασία των αδέσποτων ζώων, να μη ξεφεύγει από το πλαίσιο της ορθής οικονομικής διαχείρισης, προς όφελος πάντα των δημοτών και να εναρμονίζεται με την κείμενη νομοθεσία .

Τέλος καλούμε του συνδημότες μας να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν στην λύση του προβλήματος, διότι πρόκειται για ένα θέμα που χρειάζεται καθολική ενεργοποίηση. Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και σε ότι διαβιώνει μέσα σε αυτό, σημαίνει σεβασμό και προστασία απέναντι στον εαυτό μας και κυρίως στα παιδιά μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]