ΕΒΕ Κιλκίς: “Κάντε κάτι γιά μείωση του ενεργειακού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού Κιλκίς”

Οικονομία /

Την εξαιρετικώς δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού εξαιτίας των φλεγόντων θεμάτων, τα οποία τις απασχολούν και τις ταλανίζουν, παραθέτει, σε έγγραφό της προς τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, περιβάλλοντος και ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα και ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η διοίκηση του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κιλκίς, ζητώντας και από τους τρεις παρεμβάσεις γιά μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

“Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ακριτικού νομού Κιλκίς αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα – σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας – προβλήματα, τα οποία απορρέουν από το τεράστιο ενεργειακό κόστος και απειλούν την λειτουργία τους.

Δίχως υπερβολή, το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης που καλούνται να καταβάλλουν είναι όχι απλώς δυσθεώρητο, αλλά κολοσσιαίο.

Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, επιλύοντας ταυτόχρονα το σημαντικό πρόβλημα του κορεσμού των ηλεκτρικών δικτύων.

Η εκτόξευση του κόστους των τιμολογίων ενέργειας, έχει προκαλέσει και την ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, δημιουργώντας εύλογα αμφιβολία για την επόμενη ημέρα.

Καθοριστικό εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).

Όμως, με το αιτιολογικό της υπερφόρτωσης του υπάρχοντος δικτύου και μετασχηματιστών της ΔΕΔΔΗΕ (απαρχαιωμένος εξοπλισμός) όλες οι προτάσεις-αιτήσεις των επιχειρηματιών άνω των 30 KW δεν αδειοδοτούνται και απορρίπτονται.

Κρίνεται ως εκ τούτου επιτακτική η ανάγκη, με μέριμνα της πολιτείας, να προχωρήσουν άμεσα σημαντικά έργα για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών υποδομών της χώρας, καθώς θα λύσουν το μείζον πρόβλημα του κορεσμού των ηλεκτρικών δικτύων και θα δώσουν την δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές, να επενδύσουν σε νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, θωρακίζοντας συνολικά έναντι μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων.

Η δυσοίωνη αυτή κατάσταση απαιτεί την συνεχή στήριξη της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου-των επιχειρήσεων, με τις παρακάτω προτάσεις μας:

-Να επιτραπεί ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering) στο σύνολο των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη άρση του γεωγραφικού περιορισμού που υποχρεώνει το σταθμό παραγωγής να βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ενότητα με την παροχή κατανάλωσης.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τον ενεργειακό συμψηφισμό και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν για τεχνικούς λόγους τη δυνατότητα της εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος στο χώρο τους ή αδυνατούν να αποκτήσουν τη νόμιμη χρήση χώρου εγκατάστασης στην ίδια περιφερειακή ενότητα λόγω κόστους ή έλλειψης διαθεσιμότητας.

-Να επιτραπεί η αντιστοίχιση μιας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής.

-Αύξηση της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΜΜΕ.

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα