Γενικά

Δυναμικό έργο πνοής το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου” του δήμου Κιλκίς

Το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης αλλάζει ριζικά όψη και μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο πυρήνα εμπορίου, με θελκτικές υποδομές ανάπλασης των χώρων του, εκσυγχρονισμένες ψηφιακές εφαρμογές και με λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις που αναδεικνύουν την τοπική αγορά και δημιουργούν ένα ανανεωμένο σχήμα διασύνδεσης των διοικητικών, οικονομικών και κοινωνικών εξυπηρετήσεων με τους πολιτιστικούς πόρους της περιοχής.

Το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου” (Open Mall) είναι το έργο και ο κινητήριος μοχλός της οργανωμένης προσπάθειας και συνεργασίας του δήμου Κιλκίς με τον Εμπορικό Σύλλογο Κιλκίς για την δυναμική αναδιάταξη του δημόσιου χώρου προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας των πολιτών και της εξωστρέφειας της περιοχής.

Το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό 1.849.416,06ευρώ (1.449.456,06 ευρώ για το δήμο Κιλκίς και 399.960ευρώ για τον Εμπορικό Σύλλογο) ο οποίος ενισχύθηκε στη συνέχεια με δέσμευση πίστωσης 869.787,57ευρώ από τους ΚΑΠ επενδυτικών πόρων του δήμου Κιλκίς ώστε να καταστεί ενιαίο και λειτουργικό.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του “Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου” παρουσιάστηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς από την ομάδα των μελετητών του έργου.

Η περιοχή μελέτης οριοθετείται στο ιστορικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης, εσωκλείεται από τις οδούς 21ης Ιουνίου, Ελ. Βενιζέλου, Θεσσαλονίκης, Τσιρογιάννη και περιλαμβάνει μια έκταση περίπου 52.400 τ.μ.

Στις οδούς 21η Ιουνίου, Βενιζέλου και Καπέτα σχεδιάζονται πλακοστρώσεις πεζοδρομίων με πλάκες και λωρίδες γρανίτη, φυτεύσεις καλλωπιστικών θάμνων, τοποθέτηση ραμπών ΑμεΑ, οδεύσεων τυφλών και διαβάσεων πεζών, έξυπνες διαβάσεις καθώς και η εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα, κολωνάκια, παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων). Στις υπόλοιπες οδούς (Χαρίτωνος, Θεσσαλονίκης, Καλούδη, Παναγιώτου, Πολυτεχνείου, Παπαθεοφίλου, Τσιρογιάννη, Μοσκώφ, Βασιλείου Ρώτα) που αποτελούν την περιοχή παρέμβασης προβλέπεται η αντικατάσταση των υπαρχόντων κάδων και η τοποθέτηση νέων ανά 50 μέτρα.

Τα έργα πρόκειται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο και προβλέπετε να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η οδός Λέκκα με την 21η Ιουνίου

Δήμαρχος Κιλκίς: Πρωτοποριακό έργο το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου”

Ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης στην εισαγωγική του τοποθέτηση δήλωσε μεταξύ άλλων:

Το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου”, που θα αναπτυχθεί στο παραδοσιακό ιστορικό κέντρο του Κιλκίς, συνιστά μια σύγχρονη προσέγγιση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των αστικών περιοχών, με κύριο χαρακτηριστικό τις αναπλάσεις σε μεγάλη επιφάνεια και την προσθήκη οργανικών στοιχείων που ‘’δένουν’’ με τον περιβάλλοντα χώρο.

Το σύνολο των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων προσφέρει νέες λειτουργίες και καινοτόμες εξυπηρετήσεις στους εμπόρους, στους επαγγελματίες, στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες δημιουργώντας την πεποίθηση της οικειότητας και της θετικής εμπλοκής τους με τους χώρους του “Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου” με οικονομική, με κοινωνική σχέση όπως και με τη μορφή της ψυχαγωγίας.

Η ανακατασκευή και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η εγκατάσταση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού, η φωταγώγηση, τα στοιχεία πρασίνου,  η διασφάλιση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες, είναι αναμφίβολα υποδομές με ποιοτικά γνωρίσματα που μεταμορφώνουν το χώρο, που έχουν μια δυναμική αναπλαστική παρουσία και που θα προσδώσουν αίγλη και προστιθέμενη οικονομική αξία στην εμπορική ζώνη και στις επαγγελματικές ιδιοκτησίες.

Το Open Mall είναι μια μεγάλη πρόκληση για την καλύτερη οργάνωση της τοπικής μας οικονομίας σε έναν αναζωογονημένο αστικό ιστό, όπου είναι συγκεντρωμένες οι διοικητικές, εμπορικές και πολιτιστικές λειτουργίες, με προοπτική την ισχυροποίηση της θέσης τους. Το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου” αποτελεί ένα έργο πρωτοποριακό, μια ελκυστική πρόκληση για το δήμο Κιλκίς, προκειμένου να ανανεώσει και να ξαναζωντανέψει το εμπορικό κύτταρο, σε πρώτη φάση με τις αναπλάσεις, και στη συνέχεια με την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης προκειμένου να αποδώσουμε το δημόσιο χώρο στις εμπορικές επιχειρήσεις και στους συμπολίτες μας βοηθώντας και διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις ψηφιακές εφαρμογές.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του έργου θα βρίσκονται στη ζωή και στην καθημερινότητά μας για αρκετά χρόνια. Αισιοδοξώ ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να επεκτείνουμε τις ωφέλειές του.

Η τοπική επιχειρηματικότητα και οι έμποροι το θέλουν και επενδύουν στις χρήσεις του, οι πολίτες το επιθυμούν και εμείς, ο δήμος και η δημοτική αρχή το μπορούμε. Άλλωστε το γεγονός ότι ο δήμος Κιλκίς έχει ενεργή συμμετοχή στο Open Mall μαζί με άλλους 58 δήμους και περιοχές της χώρας δείχνει τη δυναμική του και την ικανότητά του να αξιοποιεί μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς: Έχουμε ‘’αγκαλιάσει’’ αυτό το έργο

Ο Παναγιώτης Ασλανίδης, γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, που είναι και ο εταίρος του προγράμματος, προσυπέγραψε τη δήλωση του δημάρχου και τόνισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα του “Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου” από το οποίο και προσδοκά στην οικονομική ανάταση της εμπορικής δραστηριότητας.

Το έργο, στο σκέλος της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου δημοπρατήθηκε με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη δημοπράτηση τον Σεπτέμβριο για την προμήθεια των συστημάτων έξυπνης πόλης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη – ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Κιλκίς