Αγροτικά

Δύο νέα οινοποιεία απέκτησαν δικαίωμα παραγωγής του οίνου ΠΟΠ «Γουμένισσα»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2.6.20, στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Αϊδαρίνη, στην Γουμένισσα, ο οργανοληπτικός έλεγχος των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» γιά τις εσοδείες 2017, 2018 και 2019.

Η διαδικασία ελέγχου των ονομαστών κρασιών ολοκληρώθηκε μετά από τις εργαστηριακές αναλύσεις του οίνου «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και γιά τις τρείς χρονιές, τον έλεγχο των ποικιλιών και των ποσοτήτων σταφυλιών, που παρήχθησαν ανά αμπελοτεμάχιο και που χρησιμοποιήθηκαν γιά την παραγωγή του οίνου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η επιτροπή καλωσόρισε τα δύο οινοποιεία που απέκτησαν το δικαίωμα παραγωγής οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ», το οινοποιείο ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ των Στέλιου και Μιχάλη Μπουτάρη και το οινοποιείο ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ των Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Τα νέα οινοποιεία προστέθηκαν στο δυναμικό παραγωγής της «Γουμένισσας» μαζί με τα οινοποιεία που είχαν το δικαίωμα παραγωγής έως σήμερα (Χρήστος Αϊδαρίνης, Στέργιος Τάτσης και ΠερικλήςΤάτσης και το Κτήμα Χατζηβαρύτη του Βαγγέλη Χατσηβαρύτη).

Για την εσοδεία 2017 κατατάχθηκαν στην κατηγορία των κορυφαίων οίνων 48 τόννοι κρασιού (65.000 φιάλες) ενώ για το 2018 και το 2019, με την εισαγωγή των νέων οινοποιείων, η ποσότητα του οίνου, που κατατάχθηκε, έφτασε τους 68 τόννους (90.000 φιάλες) γιά κάθε έτος.

Τα κρασιά, που έφτασαν τελικώς στην διαδικασία του οργανοληπτικού ελέγχου , χαρακτηρίσθηκαν από τους οινολόγους-μέλη της επιτροπής ως τεχνικώς άρτια.

Οι οινολόγοι στα οινοποιεία του Κιλκίς κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες σύγχρονες προτάσεις «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ» εμφανώς διαφοροποιημένες από τους αυστηρούς τύπους των προηγουμένων δεκαετιών.

Οι νέες οινικές προτάσεις διακρίνονται καθαρώς στην εσοδεία του 2018 και του 2019 ενώ τα κρασιά του 2017 διατηρούν ακόμη τα αυστηρά χαρακτηριστικά των προηγουμενων ετών.

Η γενική εντύπωση των κρασιών χαρακτηρίζεται από αρμονία των επί μέρους χαρακτηριστικών, με πλούσια δομή, αυξημένη διάρκεια, φρουτώδη χαρακτήρα και τυπική ένταση χρώματος.

Στην διαδικασία συμμετέσχον, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς,και οι οινοποιοί της Γουμένισσας.

Στις προτάσεις, που κατατέθηκαν κατά την συζήτηση, στο τέλος της κατάταξης τέθηκε το ζήτημα ευρύτερης συμμετοχής από οινόφιλους του Κιλκίς και όχι μόνο, ούτως ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η διαδικασία της κατάταξης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα