Εκπαίδευση

Δωρεά έργου τέχνης στο 5ο δημοτικό σχολείο Κιλκίς από τον Θεόδωρο Γιαννάκο

Μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, αποτέλεσε η ενέργεια του Θεόδωρου Γιαννακού, να μας δωρίσει ένα από τα έργα του, μια πετρογραφία με θέμα εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση και πιο συγκεκριμένα της περιοχής καταγωγής του. Το έργο προέρχεται από την συλλογή του «Μνήμες χαραγμένες σε πέτρα».

Ανταποκρίθηκε στο αίτημα του διευθυντή πρωτοβάαθμιας εκπαίδευσης, Σωτήρη Μαρκάδα, που απηύθυνε σε ντόπιους καλλιτέχνες να προσφέρουν έργα τους στα σχολεία του Κιλκίς και επικοινώνησε με το σχολείο για τις περαιτέρω ενέργειες.

‘Ήρθε στο σχολείο μας την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, όπου οργανώσαμε μια μικρή τελετή. Ο κ. Γιαννακός μίλησε στα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ για την δουλειά του με την χάραξη σε πέτρα. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έκαναν εύστοχες ερωτήσεις στον καλλιτέχνη, οι οποίες απαντήθηκαν διεξοδικά.

Ο Θεόδωρος Γιαννακός γεννήθηκε στον Ανθρακίτη Ζαγορίου σε Σαρακατσάνικο κονάκι. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε, τα καλοκαίρια στο Ζαγόρι και τον χειμώνα στους Φιλιάτες. Έχει ζήσει τη ζωή των Σαρακατσαναίων μέχρι την εφηβική του ηλικία. Τα γυμνασιακά του χρόνια τα πέρασε στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου και στη συνέχεια σπούδασε στην Εκκλησιαστική – Παιδαγωγική Ακαδημία Βελά Ιωαννίνων. Αρκετά χρόνια πριν την συνταξιοδότησή του, το 2019, υπηρέτησε στο 5ο Δ. Σ. Κιλκίς.

Είναι συγγραφέας των εξαιρετικών βιβλίων  «Σαρακατσιάνικη λαλιά», «Τα Φέγινα πουλιά», «Ο καλυβοδάσκαλος», «Σαρακατσαναίου: Οι βιγλάτορες της Μακεδονίας». Ακόμη είναι μουσικός και γενικότερα ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης, εμπνευσμένος συνήθως από την παράδοση του τόπου του. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την πετρογραφία, με τα έργα του να έχουν εκτεθεί και στην Τέχνη Κιλκίς, όπου ο ίδιος υλοποιούσε και σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού.

Ως συνάδελφοί του είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά του και ιδιαιτέρως ευγνώμονες για την προσφορά του στο σχολείο μας.

Περισσότερα

ΑΣΕ: Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον αυταρχισμό κυβέρνησης – υπουργείου παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 16.4.24, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς και Παιονίας, στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, απαιτώντας […]

Δείτε ακόμα