Οικονομία

ΔΙΒΙΠΕΚ: “Η εταιρεία INWASTE Α.Ε. θα μετατρέπει τα μη τοξικά απόβλητα σε αδρανή πρώτη ύλη”

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το συμβούλιο της διοίκησης της ΔΙΒΙΠΕΚ ΑΕ στο οποίο κυριάρχησε το θέμα της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων βιομηχανικών αποβλήτων δίπλα στην βιομηχανική περιοχή Κιλκίς, στο Σταυροχώρι, μόνον και εφ’ όσον αυτή η επεξεργασία δεν περιλαμβάνει τοξικά απόβλητα, συν την πλήρη συμμόρφωση της εταιρίας στους περιβαλλοντικούς όρους της συμφωνίας εγκατάτασης.

Πιό αναλυτικά η διοίκηση εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

“Η διοίκηση της ΔΙΒΙΠΕΚ αναγνωρίζοντας την αξία της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς ως ένα κομβικό κομμάτι της ανάπτυξης και ευημερίας της τοπικής κοινωνίας, συνεχίζει και εντείνει τις προσπάθειές της για εκσυγχρονισμό και περαιτέρω εξέλιξη της βιομηχανικής περιοχής, ώστε ο νομός να αποτελέσει έναν καίριο παράγοντα των μελλοντικών σχεδιασμών στη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η εταιρεία INWASTE Α.Ε. έχει λάβει αδειοδότηση για δημιουργία πρότυπης μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων όμορα της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς. Πληρώντας όλες τις  προδιαγραφές ασφαλείας και ακολουθώντας τις αυστηρότερες  προβλέψεις που ορίζει η νομοθεσία, η εταιρεία θα αξιοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία που έχει  αναπτύξει, ώστε με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο να μετατρέπει τα μη τοξικά απόβλητα σε αδρανή πρώτη ύλη, καθιστώντας τα έτοιμα προς επαναχρησιμοποίηση σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Ταυτόχρονα η εταιρία μας έχει διασφαλίσει νομικά και τεχνικά ότι η λειτουργία της μονάδας αυτής δεν θα επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον της περιοχής.

Η ΒΙ.ΠΕ. του Κιλκίς, ως μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδος με πλούσια παραγωγική δραστηριότητα, επιδιώκει την ορθή διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, συντελώντας έτσι στη λύση ενός μείζονος ζητήματος και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομικής θέσης της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς.

Ακολουθούν οι δραστηριότητες της διοίκησης κατά τη διάρκεια της θητείας της:

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Ένα χρόνιο αίτημα για σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ, έχουμε καταφέρει να προκηρυχθεί ως έργο δημόσιου συμφέροντος και να χρηματοδοτηθεί η οριστική μελέτη από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων.

Η εξέλιξη αυτή θα αναδείξει το Κιλκίς σε σύγχρονο, επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης με όλα τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Μέσα από ενέργειες της νέας Διοίκησης καταφέραμε να προχωρήσει η τροποποίηση του νόμου για τα ανταποδοτικά τέλη και να δίνεται το δικαίωμα σε φορείς διαχείρισης να εισπράττουν το 80% των ανταποδοτικών τελών, παρέχοντας οι ίδιοι ποιοτικά αναβαθμισμένες ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως δράσεις 5, 6 και 8, βλ. παρακάτω).

 ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Ένα ακόμη διαχρονικό αίτημά της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς ήταν αυτό της οδικής σύνδεσης με τον κεντρικό δρόμο Θεσσαλονίκης – Δοϊράνης. Μετά από αίτημα προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2019, προκρίθηκε ως υλοποιήσιμη και οικονομικότερη λύση η συμπλήρωση του υφιστάμενου κόμβου Σταυροχωρίου. Μετά τη δέσμευση του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, αναμένουμε μέχρι τα τέλη του 2021 να ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη του έργου, ώστε να ενταχθεί στον προϋπολογισμό για υλοποίηση το 2022 ή το αργότερο το 2023.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ

Προχωρήσαμε σε αναβάθμιση της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων με την τοποθέτηση νέου συστήματος αυτοματισμού και την αγορά αντλιών και μοτέρ. Επίσης, τοποθετήθηκαν Inverters στο νέο αντλιοστάσιο και εγκαταστάθηκε ένα νέο σύστημα αυτοματισμού ύδρευσης που συμβάλλει στη συνολική βελτίωση του δικτύου.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Πραγματοποιήθηκαν αγορές σχετικές με τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, συνολικής αξίας 78.000€. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αγορών αυτών προήλθε από τη χρήση των αποθεματικών της εταιρείας.

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ

Τα έτη 2018 και 2019 πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά μετά την κατασκευή της ΒΙΠΕ το 1984, ασφαλτόστρωση σε τμήματα του οδικού δικτύου. Έγινε αντικατάσταση της ασφάλτου σε 5.400 m2 με συνολικό κόστος 63.000€.

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκε η δεντροφύτευση στον κεντρικό δρόμο της ΒΙΠΕ συνολικού μήκους 2.500 m και τοποθετήθηκαν 4.800 θάμνοι και δέντρα. Το κόστος ανήλθε στο πόσο των 35.000€. Επίσης κατασκευάστηκε αυτόματο δίκτυο ποτίσματος και η συντήρηση των φυτών και δέντρων έγινε από εξιδεικευμένο προσωπικό με ετήσιο κόστος τα 10.000€”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα