Πολιτική

Ένταση γιά τους λογαριασμούς νερού στο δημ. συμβούλιο Παιονίας

Χρειάσθηκε να περάσουν …τρεισήμιση ώρες έντασης, αντεγκλήσεων και διαπληκτισμών στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας της Πέμπτης 23.1.14, κατα την συζήτηση επί του θέματος του ειδικού τέλους κατανάλωσης νερού, γιά να ….«αντιληφθούν» οι πάντες, ότι η επιβολή του είναι ….υποχρεωτική, και όχι δυνητική, ως προβλεπόμενη από τον νόμο 1069/80, ο οποίος διέπει τις λειτουργίες των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης!
Κατά την εν λόγω συνεδρίαση αντιπροσωπεία της δημοτικής κοινότητας Γουμένισσας υπό τον πρόεδρο Γιάννη Αλίρη, συνοδευόμενη από μερικές δεκάδες κατοίκων της περιοχής, εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία γιά την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Παιονίας, παραπέμποντας σε λογαριασμούς, τους οποίους χαρακτήρισε ως «φουσκωμένους» και μη ανταποκρινόμενος σε πραγματικές καταναλώσεις, και επικρίνοντας επιλογές σχετιζόμενες με υδροδότηση περιοχών από συγκεκριμένες πηγές.
Αιτία της «τριβής» όπως αναφέρθηκε, η επιβολή του ειδικού τέλους του 80% επί της καταναλώσεως, στην οποία, οι προαναφερθέντες απέδωσαν σε συνδυασμό με λογιστικά λάθη, τους «υπέρογκους», όπως υποστήριξαν» λογαριασμούς.
Η δημοτική αρχή αντέτεινε την επί μακρόν λανθασμένη λειτουργία ή και την μη λειτουργία μετρητών συγκεκριμένη περιοχή ως αιτία της παγίωσης μιάς αίσθησης και αντίληψης, που ευνοούσαν την ασυδοσία στην κατανάλωση του νερού, ακόμη και μέχρι σημείου αλόγιστης σπατάλης. Τόνισε δε, ότι η εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική αφ’ ενός μεν εξασφαλίζει ποιότητα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, αφ’ ετέρου δε λειτουργεί αποτρεπτικώς στην σπατάλη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παρούσα οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες των πολιτών, στο πλαίσιο ισότιμης μεταχείρισης όλων.
Λόγω των υψηλών τόνων και της μεγάλης διάρκειας, η συζήτηση αυτή επισκίασε όλα τα άλλα θέματα της συνεδρίασης, τα οποία εν συνεχεία συζητήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να προκληθεί καμμία άλλη ένταση, δεδομένου και του ότι είχαν ήδη αποχωρήσει οι παριστάμενοι δημότες.

Γράφει ο Κώστας Σιωνίδης

Γράφει ο Κώστας Σιωνίδης

Το νερό έχει ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία γιά να αντιμετωπίζεται με ….ελαφρότητα!

Όσο το έχουμε δεν το λογαριάζουμε. Μόλις μας λείψει, γίνεται το σπουδαιότερο θέμα του κόσμου! Έτσι είναι το νερό και η αντιμετώπισή του στην Ελλάδα και στην περιοχή μας. Δυστυχώς! Τί ημερίδες και τι αρθρογραφία και τι συζητήσεις για το μέλλον του νερού και τους πολέμους που θα γίνουν εξ αιτίας του! Εμείς, χαμπάρι! Αρκεί να τρέχει άφθονο και τζάμπα και στο σπίτι και στις αυλές και στον κήπο και στο χωράφι μας. Κι ας μη φτάνει για το γείτονα!
Έ, λοιπόν, αγαπητοί συνδημότες, αυτό δεν είναι νοοτροπία, είναι ντροπή. Αν θέλουμε πραγματικά να συζητήσουμε για το νερό και τη διαχείρισή του πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις αντιλήψεις του παρελθόντος. Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του νερού και κανείς δεν μπορεί να το στερήσει από άλλους μόνο και μόνο επειδή έτυχε να βρίσκεται πιο κοντά στις πηγές του.
Μέσα σ’αυτήν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Παιονίας είμαστε όλοι δημοκράτες, έτσι δεν είναι;! Αλλά τι λογής δημοκράτες είμαστε αν χωρίσουμε τους δημότες σε προνομιούχους και μη; Σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας πολίτες;
Tα νερά της περιοχής μας είναι ευλογία και ευθύνη. Μπορεί το Πάικο να μην είναι Πίνδος και η Παιονία να μην είναι Γρεβενά από άποψη υδάτινων πόρων, αλλά μπορούμε πραγματικά να εξασφαλίσουμε ότι θα πίνουμε καλό νερό για πολλές δεκαετίες ακόμα. Κι αυτό θέλει σοβαρή δουλειά. Αυτή την δουλειά κάνει ο δήμος μας εδώ και τρία χρόνια.
Το 2011 ιδρύθηκε η ΔΕΥΑ Παιονίας για Αξιούπολη και Πολύκαστρο και το 2013 εντάχθηκε σε αυτήν η Γουμένισσα και ο Εύρωπος. Ξεκινήσαμε έτσι μια προσπάθεια που έπρεπε να έχει ήδη γίνει πριν από χρόνια μέσω της νομαρχίας ή με διαδημοτικές συνεργασίες.
Θέσαμε ως άμεσο στόχο την παροχή καλού και αρκετού νερού για όλους τους οικισμούς και επιλύσαμε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν αρκετές περιοχές μας όπως στα Λιβάδια, στα ορεινά χωριά Αξιούπολης και Γουμένισσας, στο Πευκόδασος τον Άσπρο και την Μεταμόρφωση.
Αποκαταστήσαμε το αίσθημα του δικαίου με την τοποθέτηση υδρομέτρων και το σταμάτημα των παράνομων υδροδοτήσεων.
Καταστήσαμε σαφές ότι, όποιος ξοδεύει το νερό αλόγιστα θα κληθεί να το πληρώσει.
Υλοποιούμε σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομών στη Γοργόπη, την Τούμπα, το Πολύκαστρο και προχωράμε τους βιολογικούς της Γουμένισσας και του Αγίου Πέτρου καθώς επίσης τις μελέτες για Βαφειοχώρι, Ποντοηράκλεια και Άσπρο.
Προσαρμόσαμε την τιμολογιακή πολιτική, ανά περιοχή, ανάλογα με το κόστος άντλησης και μεταφοράς των επιμέρους δικτύων.
Και συνεχίζουμε, όπως ενημερώνομαι από τα άξια στελέχη της ΔΕΥΑΠ, γύρω από δύο άξονες. Να αξιοποιήσουμε τα νερά που καταλήγουν αλόγιστα στον Αξιό και στη θάλασσα και να εφοδιάσουμε με καλής ποιότητας πόσιμο νερό όλα τα νοικοκυριά του δήμου μας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Αυτή την περίοδο με τις ανακατατάξεις της και τη φτώχεια που μαστίζει την χώρα είναι λογικό να δημιουργούνται παράπονα. Όταν «τα λεφτά υπήρχαν» δεν κοιτάξαμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά, τα κάναμε λούσα και παράτες. Παρ’ όλα αυτά θα τα καταφέρουμε, είμαι σίγουρος. Σε δύο χρόνια, με την υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων ύδρευσης, ο δήμος Παιονίας θα είναι πρότυπο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι λογαριασμοί του νερού θα «πέσουν».
Ναι! Δτην Παιονία το νερό είναι φθηνότερο από το Κιλκίς και την Θεσσαλονίκη αλλά και οι δημότες μας έχουν από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην Ελλάδα.
Είναι επομένως απαραίτητο , το λειτουργικό κόστος της ΔΕΥΑ να μειωθεί με την εκμετάλλευση νερών χωρίς άντληση, με την ορθολογική διαχείριση και με την ενεργοποίηση του «ενημερωμένου δημότη».
Είναι απαραίτητο, όσοι μέχρι πρό τινος δεν πλήρωναν τίποτε να πληρώνουν όπως και οι υπόλοιποι δημότες.
Είναι απαραίτητο, να συνεννοηθούμε για την επόμενη μέρα, αντί να καυγαδίζουμε.
Στα χρόνια που έρχονται το νερό θα είναι ο πιο σημαντικός παράγων για την ποιότητα ζωής. Κι εμείς εδώ στην Παιονία θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την επάρκεια και την ποιότητά του. Και θα θυμόμαστε ωρισμένους, λίγους ευτυχώς, που λατρεύουν το παρελθόν και τα καμώματά του. Θα είναι κι αυτοί, τότε, παρελθόν. Και η Παιονία θα πηγαίνει μπροστά!
*Αντιδήμαρχος οικονομικών δήμου Παιονίας, υποψήφιος δήμαρχος

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Το… «γούρι»

Αυτή τη φορά η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς πέρασε νικηφόρα από την Αθήνα η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς […]